gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Учени: Каймакът от млякото ви пази от инсулт

Учени: Каймакът от млякото ви пази от инсулт

Мляко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Последно проучване на учени от Кливландския университет установи, че млякото с каймак е изключително полезно и може да понижи в пъти риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Изследователите съветват в никакъв случай да не изхвърляме високомасления продукт, образувал се на повърхността на превареното мляко, защото това е нещо много повече от разхищение. Американците следели детайлно в продължение на 16 години хранителните навици на 20 доброволци.

Половината от тях живеели и работели в няколко кравеферми в Южния американски щат Тексас, а останалите били хора с разнородни градски професии, живеещи в Ню Йорк. Дългогодишният експеримент установил, че предпочитащите мазни млечни продукти страдат по-малко от сърдечни заболявания. Освен това рискът при тях от поява на инсулт, водещ до смърт, е по-малък.

Крайният анализ на изследването озадачил мнозина в медицинските среди. Доскоро в науката бе наложено мнението, че мазните млечни продукти са вредни тъкмо заради богатото съдържание на мазнини в тях, но получените данни показват тъкмо обратно. Базирайки се на тях, учените препоръчват честата употреба на високомаслени продукти.

Изследователите имат намерението да продължат своето проучване, като целта им е да открият оптималното количество мазнини, които трябва да съдържат млечните продукти, за да са най-полезни.

Имахме подозрение, че високомаслените млека не заслужават да бъдат в такава степен демонизирани. Смятаме, че с манията за обезмаслени продукти се прекалява, но в никакъв случай не очаквахме резултатите, които получихме след нашето изследване, казва професор Карл Арнер ръководител на екипа, провел експеримента.

Каймак

За всичките тези години, когато наблюдавахме двете групи доброволци, нито един от тези, които живееха в Тексас нямаше и следа от някаква сърдечно заболяване, казва още Арнер и добавя: За разлика от тях при 70 процента от останалите ни доброволци имаше подобни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest