gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Трите най-добри рецепти за сладко от сини сливи

Трите най-добри рецепти за сладко от сини сливи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Трите най-добри рецепти за сладко от сини сливи
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Сливите са един от най-добрите плодове за сладко. Те са вкусни и полезни, а със сладкото от сини сливи се приготвят и невероятни сладкиши. Рецептите са лесни и сполучливи.

Сладко от сини сливи на фурна

Необходими продукти: 3 кг сини сливи, 1 кг захар, 200 мл вода, 2 ч.л. лимонтузу, 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне: Сливите се разполовяват и почистват от костилките. Нареждат се в тава и се посипват се със захарта. Тавата се долива с вода и се слага във фурната. Включва се на долен реотан на максимална степен и на горен на минимална. Ако няма тези функции, трябва по-често да се разбърква.

Сладкото е готово, когато капка от него се сипе в чиния и не се разлива. Добавят се лимонтузуто и канелата и се разбърква. Така се оставя за още 10 минути. Сладкото от сини сливи се разсипва в предварително затоплени буркани, които се запечатват. Обръщат се с капачката надолу и се оставят, докато напълно изстинат.

Сладко от сисни сливи

Конфитюр от сливи

Необходими продукти: 3 кг сини сливи, 1 кг захар, 6 листа индрише

Начин на приготвяне: Сливите се измиват и почистват от костилките. Нарязват се на средни парченца и се поставят в дълбока тенджера. Поръсват се със захарта и листата от индрише. Полученото се слага да се вари, като не се добавя никаква вода. Така се вари на тих огън за около 2 часа. Накрая трябва да се бърка често, за да не загори.

Конфитюрът е готов, когато сместа прави път на лъжицата. Листата от индрише се вадят. Полученото се разпределя в буркани, докато още е горещо. Бурканите се затварят старателно, без да се се стерилизират.

Бърз мармалад от сини сливи

Необходимите продукти: 2 кг сини сливи, 1 кг захар, ½ ч.л. лимонтозу

Начин на приготвяне: Сините сливи трябва да са добре узрели и меки. Измиват се и се почистват от костилките. Слагат се в тенджера и се заливат с 2 ч.ч. вода. Слагат се на котлона и се варят 5 минути. Тенджерата се сваля от котлона и се оставя да изстине.

Трите най-добри рецепти за сладко от сини сливи

Изстиналите сливи се почистват от люспите. Към обелените сливи и оцветения сок се добавя захарта. Тенджерката се връща на котлона и се вари на слаб огън, при старателно бъркане. Така ври до получаване на желаната гъстота. Мармаладът трябва да е гъст и хомогенен. Накрая се добавя лимонтозуто и се оставя да ври още 3-4 минути.

Мармаладът се разлива в подсушени бурканчета, които се затварят на момента и се обръщат с капачките надолу. Не се стерилизират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest