Кампари
CampariKampari

Кампари

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Кампари
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Кампари (Campari) е световноизвестен горчив италиански ликьор, чиято история започва през далечната 1860 година. Аперитивът се произвежда чрез смесване на ароматни растения и горчиви билки, плодове, вода и алкохол.

Оригиналната рецепта за производството на Кампари се пази в дълбока тайна, но все пак до широката аудитория е достигнала информацията за това как се постига приятният червен цвят на напитката – чрез специфичното насекомо cochineal, което по принцип се използва за производство на безвредна червена боя.

Знае се и коя е една от другите главни съставки на Кампари – кора от специално дърво, което расте на Бахамите. Въпреки че широката аудитория знае какви са основните съставки на ликьора, то точната пропорция между тях е истинска мистерия.

История на Кампари

Историята на италианския ликьор Кампари започва през 19 век в Италия, а за баща на напитката се смята италианецът Гаспаре Кампари. Интересен факт е, че той е работил като магистър на ликьори в Торино в бар Бас, същият бар където е работил друг световно известен италианец, чието име се е превърнало в емблема – Алесандро Мартини.

През 1860 година бащата на Кампарито напуска бара, за да основе свое собствено кафе в град Навара, което носи името Кафе за приятели. Именно тук Гаспаре започва да работи върху разработването на собствени рецепти.

Усилията му се увенчават с успех и така се ражда нова звезда на сцената – ликьорът Кампари, който има горчив вкус, а в състава му влизат около 60 различни съставки. През 1860 година Кампари завършва рецептата си и се премества в Милано, където открива второ заведение.

По онова време кафето е изключително популярно и се превръща в място за срещи на важни личности като политици и бизнесмени. Чест гост на заведението е самият крал Виторио Емануеле (заведението се казва Galleria Vittorio Emanuele). Всичко това помага не само за популярността на кафето, но и бързо нарастващата слава на новата горчива напитка с хубав червен цвят.

Развитието на бизнеса на Кампари продължава, а синът от втория му брак Давид Кампари оказва силна подкрепа на семейния бизнес благодарение на своите новаторски схващания. Именно той започва да въвежда маркетингови методи в дейността на бащината компания. Така идва ред и на първата реклама на ликьора Кампари в най-продавания италиански вестник – Кориере де ла Сера. Години по-късно излиза и първият календар на Кампари.

До края на 19 век век обаче Гаспаре Кампари не спира да експериментира и създава и други напитки, но абсолютният лидер си остава неговото първо творение.

Кампари с вермут

Бурната история на ликьора продължава. През 1904 година семейната компания открива и своето първо производство с големи в мащаби в Сесто Сан Джовани. По същото това време в Италия се отварят много заведения, където приятели се срещат, а консумацията на аперитиви нараства лавинообразно.

Давид вижда благоприятната ситуация и въвежда една нова политика на реклама на Кампари в самите заведения. През 1920 година съвсем очаквано синът поема ръководството на компанията, който се насочва само към производството на Кампари и спира да се занимава с други напитки.

Време е компанията да напусне пределите на Италия и да започне да жъне заслужената международна слава. Следващите две страни, където започва производство на коктейла, са Швейцария и Франция.

10 години по-късно – през 1930 година, Кампари печели грандиозни успехи с най-популярният коктейл, който марката създава – Негрони.

Постепенно Кампари завладява и други страни, а в наши дни компанията има свое производство и представители в над 190 страни. Модерната компания се е фокусирала не само върху най-известния си ликьор, но и върху редица други ликьори, вино и безалкохолни напитки.

Поднасяне на Кампари

Традиционалистите пият своето Кампари, като го смесят с две части газирана вода и една част от горчивия ликьор. Ледът е абсолютно задължителен за тази напитка, а резенът портокал завършва напълно коктейла.

Друг начин за поднасяне на Кампари е, като на мястото на содата се използва цитрусов сок – най-добре портокалов. Избягвайте да го комбинирате с твърде горчиви сокове, какъвто е сокът от грейпфрут.

Все пак самото Капмари има доста горчив и специфичен вкус и съвсем няма да е подходящо да се комбинира с нещо също толкова горчиво. Вкусът на портокаловия сок напълно си отива с кампарито.

Дори и да не се спазват определени рецепти, за приготвянето на коктейли с Кампари е важно да се знае, че ликьорът си отива много с газирана вода, вермут, шампанско, портокалов сок и гренадин.

В повечето случаи Кампарито се пие като аперитив и не се поднася с храна, но всеки може да го консумира според вкуса си – както самостоятелно, така и поднесен с малко ядки, маслини или друг желан продукт.

Коктейли с кампари

Коктейли с кампари

Несъмнено най-известният коктейл с кампари е Негрони.

Необходими продукти: 30 мл джин, 30 мл Кампари, 30 мл вермут (червен), 1 портокал и няколко кубчета лед

Начин на приготвяне: Пригответе чаша и я напълнете с кубчета лед, добавете останалите съставки, гарнирайте с резени портокал и поднесете веднага.

Друг много лесен коктейл е Кампари Сода, за приготвянето на който трябват около 150 мл сода, 60 мл Кампари, лед и портокал.

Начин на приготвяне: В подходяща висока чаша сложете леда и налейте Кампарито. Изцедете портокала и налейте содата. Украсете с резени портокал и поднесете.

Следващия известен коктейл с Кампари е Американо. Необходимите продукти са 30 мл Кампари, 30 мл сода и 30 мл вермут, както и резен портокал.

Начин на приготвяне: напълнете с лед шейкър, добавете Кампарито и вермута, разбийте и сипете във висока чаша, която е пълна с лед. Долейте газираната вода, украсете с резена портокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес