Колбасите в испанската кухня
Sausages in Spanish Cuisine
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колбасите в испанската кухня

Колбасите в испанската кухня

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
испански колбаси
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

Няма нищо по-хубаво от това да отпиете глътка хубаво испанско вино, придружено от някой от многобройните видове испански колбаси. Така, както Швейцария е известна със своите сирена, Испания е прочута с виното, зехтина и превъзходните месни деликатеси. Ето кои са най-популярните от тях:

1. Наденицата Чоризо

Чоризо или чорисо е може би най-известната испанска наденица, приготвена от свинско месо. Към него се добавя специална марината, приготвена от червен пипер, сол, букет от подправки, чесън и бяло вино. Консумира се както самостоятелно, така и като част от испанските предястия и основни ястия.

2. Бизбе

Чоризо

Този вид месен специалитет, характерен особено за каталунската кухня, има светъл цвят. Приготвя се от свински субпродукти и се подправя с индийско орехче, сол и бял пипер.

3. Ломо ембучадо

Този вид наденица се е превърнала в емблематична за цяла Южна Испания, като за неин бащин дом се счита Уелва. Прави се от свинско филе, което се накисва в подправки и се изсушава за поне 3 месеца.

4. Чистора

Чистора представлява дълга наденица, която има тънка форма и наподобява карначе. Прави се от смес от свинско и телешко месо, подправено с букет от подправки. Може да се сервира самостоятелно като тапас или да се изпържи с яйца.

5. Морсиля

Това е вид кървавица, приготвена от варена кръв, ориз, хляб, лук и ароматни подправки. Консумира се най-вече в Астурия, откъдето произхожда.

6. Салчичон

Това е свинска наденица със сланина и подправки, която се сервира или като тапас или се използва за приготвянето на сандвичи.

Салчичон

7. Бутифара бланка и Бутифара негра

Представляват съответно бяла и черна наденица, които са характерни за Каталуния. Без тях няма как да се приготви каталунската яхния Ескудел.

8. Чорисо де Теруел

Както подсказва името, този колбас е характерен за Теруел. Представлява вид наденица от свинско месо, бекон, сол и множество подправки.

9. Собрасада

Състои се от свинско месо, смесено със сол, червен пипер и черен пипер. Използва се предимно за сандвичи.

10. Фует

Каталонски месен деликатес, който има формата на камшик, откъдето произхожда и името му.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest