Яденето на твърде много сол може да доведе до затлъстяване, без значение какво е дневното количество калории, което приемате. Ново британско изследване доказа, че с всеки допълнителен грам сол, която яде човек, рискът от затлъстяване се увеличава с 25 процента.
Известен факт е, че прекалената консумацията на сол е свързана с високо кръвно налягане. Това прави подправката рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Проучването на екипа английски учени от лондонския университет Куин Мери е първото по рода си, което доказва пряката връзка между солта и излишните килограми, пише Дейли Мейл.
Според професор Греъм Макгрегър, ръководител на изследването, солта променя метаболизма в човешкото тяло, като по този начин то по-трудно абсорбира мазнините.
Резултатите, които получихме от нашето изследване, ясно показват, че приемът на сол е потенциален рисков фактор за затлъстяването и приема на енергия, казва Макгрегър.
В изследването, протекло повече от седем години, участвали над 1200 доброволци на възраст между 10 и 70 години. Експертите анализирали урината на участниците в експеримента на всеки 24 часа. След това сравнявали пробите със седмичния калориен прием.
Резултатите показали, че съдържанието на сол в урината е по-високо при хора, които са с наднормено тегло. Така учените достигнали до заключението, че с всеки допълнителен грам сол се увеличава шансът да се натрупат излишни килограми с 20 процента.
Храната, която ядем в момента, е най-голямата причина за влошаване на здравето чрез високото си съдържание на сол, мазнини и захар, казва професор Макгрегър
Резултатите от изследването обаче бяха подложени на унищожителни критики от страна на научната общност. Според редица диетолози констатациите не са надеждни поради факта, че доброволците в изследването не са били наблюдавани, а самите те са казвали какво и кога са консумирали.