gotvach.bg»Статии»Любопитно»Внимание! Отровни храни, от които да се пазите

Внимание! Отровни храни, от които да се пазите

Риба Фугу
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Без съмнение кулинарията е изкуство, но истинските майстори в тази област са тези, които могат да приготвят някои от долуизброените храни, без да отровят своите клиенти. Осемте изброени продукта могат да причинят отравяне и дори смърт, ако не са приготвени по правилния начин.

1. Отровната ябълка от Карибите - Аки

В горите на Ямайка Аки е един от най-разпространените плодове. Те са изключително сладки, но ако се консумират, преди да напълно узрели, водят до кома, повръщане и смърт.

2. Убийствената подправка - Маниока

Маниока

Коренът от маниоката придава отличен вкус на всички ястия, в които е поставен. Той обаче трябва да се приготви изключително прецизно заради високото съдържане на цианид в него, можещ да причини бърза смърт.

3. Фугу – морски дар за смелчаци

Рибата Фугу е един от най-големите деликатеси в Япония, въпреки че може да причини бърза, но мъчителна смърт поради високите нива на тетродоксин в месото ѝ. Тя може да бъде приготвяна единствено от готвачи, имащи специални разрешителни. В луксозните ресторанти всеки клиент трябва да подпише специална декларация преди рибата да му бъде сервирана.

Отровни гъби

4. Гъби двойници

Колкото и да се разпространени в кулинарията, с гъбите трябва да се внимава, защото някои техни видове са изключително отровни и не се различават от безопасните им двойници.

5. Смъртоносните жабешки бутчета

Един от най-вкусните африкански деликатеси са бутчета от жабата бик. Несготвени по правилния начин обаче, те могат да увредят бъбреците и да доведат до бавна и мъчителна смърт.

6. Китайска миди с нежелани екстри

Кървавите миди са голям деликатес в Китай. Те обаче са забранени в Поднебесната империя от 1988 година насам, защото с консумацията им можете да прихванете хепатит А и Е. Въпреки това все още се срещат по пазарите на далечната страна.

Листа от ревен

7. Отровният мармалад на баба

В голяма част на Европа се правят мармалади и сокове от плодовете на бъз. Приготвянето трябва обаче да е изключително прецизно, защото недобре свареният плод може да предизвика гадене и повръщане.

8. Листа от равен – ароматно и опасно

Горчивите бяло-червени корени от ревена са отлични хранителни стоки за подготовка на необичайни ястия. Но листата на това растение определено трябва да избягвате, защото предизвикват повръщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest