gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е необходимо да хапваме броколи

Защо е необходимо да хапваме броколи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Защо е необходимо да хапваме броколи?

Броколи е един от най-полезните и най-недолюбваните от малчуганите зеленчук. Братовчедът на карфиола е от семейство Кръстоцветни, в което място намират освен карфиолът, но и зелето.

Започва да се култивира през 16-ти век в Италия, където получава и името си от латинската дума brachium, в превод клон или ръка.

Какво съдържат броколите

Ползите, които носи приемът на броколи за тялото и организма, се дължат на съдържащите се в него вещества. В зеленчука се откриват неизмерими количества калций и витамин К, които играят важна роля за здравината на костите. Освен това броколите намаляват и риска от остеопороза.

Броколи срещу инсулт и инфаркт

Консумация на броколи

В зеленолистния зеленчук се открива и важният сулфорафан, който има противовъзпалително действие. Установено е, че той е в състояние да предотврати или дори да възстанови повредените кръвоносни съдове. От друга страна, лутеинът в броколите забавя темпото, с което артериите се стесняват с напредване на годините.

По този начин се случва превенция срещу сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В зеленчука се откриват още фолиева киселина и витамин В6. Комбинацията от всички тези компоненти доказано намалява риска от инфаркт или инсулт.

Броколи за здрави очи

Броколи се похапва и за здрави очи. За да формира важните за зрението молекули, организмът ни се нуждае от витамин А, който успешно може да бъде доставен на организма в големи дози от зеления зеленчук. Лутеинът в състава му още способства за намаляване риска от развитие на катаракта с напредване на възрастта.

Броколи за здрав стомах

Ползи от броколи

В малко количество в броколите се съдържат високи дози на фибри. Консумацията им доказано помага при отслабване и поддържа храносмилателната система здрава. От друга страна, тези влакна засищат и поддържат ниски нивата на кръвната захар.

Броколи за силен имуниетт

Бета-каротин, селен, цинк и добре познатият витамин С - това са четирите съставки в броколито, чиято комбинация подпомага да подсилим имунитета си.

Зеленчукът е на първо място по съдържание на витамин С сред кръстоцветните зеленчуци. Овен че предпазва от настинка, помага още при сенна хрема.

Противоракови свойства на броколи

Пица с броколи

Най-обсъжданата полза на броколито без съмнение е това, че зеленчукът е способен да защитава от рак. В него се открива химикал, наречен индол-3-карбинол. Установено е, че той намалява риска от развитието на различни форми на рака. Освен това подпомага възстановяването на ДНК в увредените клетки.

В същото време стопира растежа на раковите тумори. Проучване от университет в щата Илинойс е установило, че противораковите свойства на броколито се засилват, когато то се приема в комбинация с различни пикантни храни, които съдържат ензим, наречен myrosinase. Той се открива най-вече в хряна, горчицата и уасабито.

И ако тези причини са ви малко, за да хапвате броколи по-често, то нашите вкусни рецепти определено ще ви подтикнат към малко вихрене в кухнята:

- броколи на фурна;

- основни ястия с броколи;

- панирани броколи;

- запеканка от броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest