gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пийте портокалов сок вместо кафе сутрин!

Пийте портокалов сок вместо кафе сутрин!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Портокалов сок

Според повечето хора най-подходящо за повишаване на концентрацията е кафето. Ново изследване обаче твърди, че най-добрата напитка за тази цел е портокаловият сок.

Учените съветват, когато ви се спи и не сте достатъчно концентрирани, да заложите на чаша прясно изцеден портокалов сок. Опитите са показали, че хората, които пият портокалов сок на закуска, остават будни и концентрирани за по-дълго време, отколкото тези, които залагат на кафето.

Резултатите са доста интересни, особено като се имат предвид функциите на кофеина. Той е енергиен стимулант с мощен ободряващ ефект, който стимулира едновременно интелектуалните способности, сетивната чувствителност и настроението.

Много по-мощни се оказват обаче флавоноидите в цитрусовите сокове. Те подобряват притока на кръв към мозъка по естествен начин, като по този начин улесняват преминаването на информация между мозъчните клетки.

Освен че ще ви ободри, чаша портокалов сок ще ви донесе и множество ползи и здравословни хранителни вещества. Чаша прясно изцеден портокалов сок на закуска носи на тялото цялото количество витамин С, необходимо за деня. В нея има още калий, фолиева киселина, фитонутриенти, тиамин и други.

Кафе с портокалов сок

Всички те помагат за намаляване на високото кръвно налягане, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и удар, способстват освобождаването на енергия от въглехидратите, регулират апетита, поддържат мускулната функция и нервната система. Смята се, че естествените антиоксиданти в състава на портокаловия сок понижават риска от развитие на рак, тъй като пречат на окисляването и увреждането на клетките.

Ако искате да замените кафето с по-здравословен източник на енергия, то освен портокаловия сок има още няколко напитки и храни, които ще са ви от полза. Заложете на авокадото и пълнозърнестите храни, защото консумацията им подхранва мозъчните клетки и ги поддържа концентрирани.

Друг здравословен вариант е рибата, чиито омега-3 мастни киселини доказано влияят положително на мозъка и когнитивните функции. Ако сте почитатели на горските плодове пък, вариантът за вас са боровинките. Установено е, че те могат да подобрят когнитивните и моторни умения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest