gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте слънчогледови семки срещу диабет

Яжте слънчогледови семки срещу диабет

Слънчогледови семки
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

Ново изследване на института Линус Полинг в САЩ показа, че умерената консумация на слънчогледови семки може значително да понижи риска от развиване на някои от най-страшните заболявания, бич за съвременния човек - сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Според американските учени ползотворното влияние на този вид ядки се дължи на богатото им съдържание на витамин Е. Изследването им е показало, че витамините от тази група защитават и дори възстановяват уврежданията на ДНК, протеините и клетъчните мембрани, причинени от свободните радикали.

Равномерният прием на витамин Е също така има съществени ползи за кръвообращението. Той насърчава циркулацията на кръвта и спомага за образуването на червени кръвни телца.

Учените са успели да изчислят, че при консумация на поне 30 грама слънчогледови семки дневно организмът приема 10 милиграма от полезния витамин.

Според експерти препоръчителният дневен прием е 20 милиграма от витамина. Семките доставят на организма и витамин B1, познат още като тиамин. Той има свойството да активира ензими, които подпомагат химичните реакции, свързани с функционирането на клетките.

Слънчоглед

Екипът, провел изследването, е изчислил, че нужният прием на тиамин, който спомага за извличането на енергия от храната и образуването на нуклеинови киселини – градивните елементи на ДНК, за мъжете трябва да е 1.2 мг, а за жените – 1.1 мг.

Не на последно място, слънчогледовите семки са богат източник на желязо. Консумацията на 30 г от тях осигурява 512 микрограма от минерала, което е повече от половината от необходимото дневно количество – 900 микрограма.

Както е известно, тялото ни използва желязо, за да формира меланин – пигмент, който придава цвета на кожата и косата.

Меланиновите молекули абсорбират ултравиолетовата радиация от слънчевите лъчи, като по този начин защитават тъканите от увреждане при излагане на слънце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest