gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Народна медицина със страшниче

Народна медицина със страшниче

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991578
Страшниче
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

В долните части на почти всички български планини, както и из много разположени на сянка храсталаци, вирее една чудотворна билка. Представлява многогодишно растение, което на вид напомня обикновена трева, но излизащите от корените му дръжки привличат вниманието на повечето планинари.

Естествено всеки билкар, който види тази билка веднага ще познае, че става въпрос за т. нар. страшниче, което е познато и като потайниче или гълъбови очи. Ето какво е интересно да научите за страшничето и как и за какво то се използва в народната медицина:

- Страшничето е билка, чиято надземна част има чудотворни сили. Билкарите берат листата ѝ по време на цъфтежа й, изсушават ги на сянка, опаковат ги и ги прибират в книжни торби.

- Ако веднъж вече сте виждали страшниче, лесно ще го отличите от обикновените тревисти растения по неговите лилави и светло сини цветове. Рядко се срещат страшничета и с бели или розови цветове. Целебните им сили не са по-малки.

- В състава на страшничето влизат сапонини, танини, анемонал, смола и др.

- Страшничето действа отхрачващо и пикочогонно. Препоръчва се при хора, страдащи от бронхит, от проблеми в жлъчката и жлъчните пътища.

Билка страшниче

- В народната медицина страшничето се използва и при малария, ревматизъм, трипер, възпаление на далака, подагра и дори при силна уплаха. 1/2 ч. л. от билката се залива с 500 мл. вряла вода и престоява така 1 час. От тази отвара се пие по 1/2 ч. ч. преди хранене.

- Билката може да бъде използвана и външно като се направи компрес от нея. Действа антисептично и противоинфекциозно. Използва се и за бани при кожни заболявания.

- Много важно е да знаете, че страшничето е отровно и в никакъв случай не трябва да го използвате в големи дози, а само в гореописаните.

Най-добре предварително да се посъветвате с опитен билкар, който лично да Ви направи отвара от страшниче и да я консумирате спрямо неговите напътствия.

- Ако не познавате как изглежда страшничето, не правете опити да го берете сами, тъй като можете да попаднете на друга билка със съвсем други свойства или дори на такава, която е силно отровна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest