gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Конопеното семе е алтернатива на рибата

Конопеното семе е алтернатива на рибата

Конопено семе
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Консумацията на коноп и конопени семена от човека има дълга история. Конопът е най-отдавна култивираното от хората растение и се отглежда заради здравите си влакна, високата скорост на растеж и мазнините в семената. Учените са откривали отпечатъци от конопени влакна в керамични изделия от Каменната епоха.

Към днешна дата конопеното семе се счита за една от най-полезните храни в света и е признато за най-концентрирания и добре балансиран източник на протеини в природата. Небеленото конопено семе е подходящо за приготвяне на конопено мляко, за смилане и покълване.

Около 35% от съдържанието на конопените семена е конопено олио. То съдържа 80% есенциални мастни киселини, линолова киселина, алфа линолова киселина и гама линолова киселина. Високото съдържание на протеини и есенциални мазнини и идеалното съотношение между тях правят конопеното семе толкова полезно за нас.

Семената на конопа могат да се ядат сурови, да се смилат на брашно, да се прави от тях мляко, да се приготвят като чай и да се използват в печива. В китайските кина пък се продават печени семена от коноп. Пресните листа могат да се ядат и на салата. Някои производители обработват конопените семена и предлагат ценни конопени продукти като олио, лющени семена, брашно или протеин на прах.

Конопът осигурява големи количества разтворими фибри, които поддържат храносмилателния ви тракт здрав и чист. Разбира се, при редовна консумация води до намаляване на теглото. От друга страна, есенциалните мастни киселини в конопеното семе извеждат холестерола от кръвта, което предотвратява образуването на плака в артериите. Това намалява натоварването на сърцето.

Коноп

В козметичните продукти конопеното масло има приложение поради противовъзпалителното, антистареещо действие, бори кожни възпаления, помага за лечение на кожни лезии.

Конопеното семе е натурално без съдържание на алергени, глутен и лактоза. Счита за се здравословна алтернатива на рибата. Няма друго такова растение, което да съдържа незаменими аминокиселини в толкова лесно смилаема форма или да има незаменими мастни киселини, които в такова перфектно съотношение да отговарят на нуждите на човека. Само водорасли като спирулина, синьозелени водорасли и морски фитопланктон превъзхождат конопа по съдържание на протеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest