gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Три идеи какво да направим от тинтява

Три идеи какво да направим от тинтява

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991583
Три идеи какво да направим от тинтява
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
Виж ››

Тинтявата е едно красиво горско цветче, което освен това има и целебни свойства, поради което влиза в категорията на билките. Има над 400 вида тинтява, но у нас най-разпространени са синята и жълтата тинтява.

Синята тинтява, позната също като прострел и горчивка, ефективно усилва секрециите на стомашните жлези, възбуждайки по този начин апетита. Подходяща е за профилактиката и лечението на редица здравни проблеми, като в народната медицина се използва дори и за увеличаване на млякото у кърмачките. Поради същите причини често е прибавяна и в храната на добитъка.

Жълтата тинтява също се използва широко във фармацията. От нея се произвеждат сиропи и таблетки, стимулиращи апетита. Билката има доста горчив и натрапчив вкус и трудно може да бъде приемана без подсладител, но за сметка на това има доказан апетитовъзбуждащ ефект. Ето 3 идеи какво какво да направите с тинтява, ако вече сте се сдобили с билката:

Билков еликсир от тинтява (действа добре срещу възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при отпадналост и виене на свят, при подагра, болезнена менструация, хемороиди, кашлица и др. )

Необходими продукти: 1 с. л. цвят от синя тинтява, 500 мл вода.

Начин на приготвяне: Цветът от тинтява се залива с врялата вода и се оставя да кисне около 2 часа. Тази отвара се приема по 1/2 ч. ч. 4 пъти на ден преди хранене.

Три идеи какво да направим от тинтява

Безалкохолен ликьор от тинтява, подходящ за укрепване на имунната система и за хора, страдащи от анемия

Необходими продукти: 110 г корени от тинтява, 1 кг захар, 1. 25 л вода.

Начин на приготвяне: Корените на тинтявата се слагат да врат заедно с водата за 25 мин. Течността се прецежда и към нея се прибавя захарта. Вари се до получаването на гъст сироп, от който се пие по 2 пъти на ден.

Лосион от тинтява за циреи и трудно зарастващи рани

Необходими продукти: 100 г корен от тинтява, 1 л ракия.

Начин на приготвяне: Билката с накисва в ракията и се оставя да престои така около 2 седмици. След това се прецежда и от нея се правят компреси, които се налагат на възпаленото място. По същия начин действа добре и срещу главоболие. Трябва да се има предвид, че билката е доста силна и слагането на компреси не трябва да продължава повече от 3 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest