gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитно! Най-странните подправки в света

Любопитно! Най-странните подправки в света

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
тайландският рибен сос е сред най-странните подправки
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Всяка подправка не само овкусява ястието, но и го кара да бъде по-ароматно и да събужда апетита. Сред най-популярните подправки в цял свят са солта, зехтинът, черният и червеният пипер, оцетът. Съществуват много интересни подправки, които не са толкова популярни, но са много атрактивни и ароматни.

Може би най-популярната от тези странни подправки е сосът Уорчестър, без който нито една английска домакиня не би се заела да готви. Той се добавя в различни видове традиционни английски ястия. Сосът Уорчестър е бил изобретен през викторианската епоха.

Създали са го британските химици Перинс и Леа, които са смесили захар, сол, оцет, аншоа, меласа, лук, екстракт от тамаринд и чесън.

Сосът е бил толкова странен, че консервативните английски готвачи го обявили за кулинарен абсурд. Постепенно сосът Уорчестър навлязъл в британската кулинария и днес никой не може да си представи какво би била английската кухня без него.

бананов кетчуп е странна подправка

Филипинският бананов кетчуп е друга странна подправка. Той съдържа захар, банани, оцет и букет подправки. Банановият кетчуп е бил създаден през Втората световна война. По това време не е имало достатъчно домати и така се появила идеята те да бъдат заместени с банани.

Извара, която е ферментирала в продължение на половин година, е сред най-популярните подправки в Япония. След като ферментира достатъчно, изварата се оформя на кубчета, които издават много силен специфичен аромат. Тези кубчета се добавят към ястия от ориз.

Холандската подправка мармайт, представлява гъст сос, направен от лимон, мая и отпадъци, които са останали след приготвянето на бира. Този ароматен сос се поднася с препечени филийки и се смята за деликатес в холандската кухня.

мармайт е странна холандска подправка

Тайландският рибен сос се приготвя от сол, вода и ферментирала риба, най-често аншоа. Без този сос не се приготвя нито едно автентично тайландско ястие.

С ферментирала риба се приготвя и корейската подправка жеотгал. Към ферментиралата риба корейците добавят черва от риба или хайвер. Тази подправка се ползва при приготвянето на супи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest