Пъпешите са едни от най-сочните плодове и са подходящи за приготвянето на голямо разнообразие от салати, десерти, плодови напитки и дори супи и основни ястия.
С пъпеши могат да се направят и много хапки, които да бъдат поднесени на детски тържества или като предястие при тържествени поводи. Пъпешите освен това могат да бъдат консумирани на закуска заедно с мюсли, на обяд с ориз или пилешко месо или на вечеря в ястия с риба.
Това, за което малцина се сещат обаче е, че пъпешите могат да бъдат използвани и за декорация. Типичен пример за това е да се научите да си направите сами декоративна кошничка от пъпеш, която можете да напълните с плодова или зеленчукова салата или дори с месна плънка.
Неслучайно в някои азиатски държави е прието при по-тържествените поводи супите или по-течните яхнии да се сервират именно в кошничка от пъпеш. Ето как да си я направите:
1. Когато избирате пъпеш с цел приготвянето му на кошничка, винаги гледайте да е съвсем здрав и избирайте големината му според това с какво ще го пълните. Цветът на плода няма значение и можете да го изберете според личните Ви предпочитания. Добре е обаче той да контрастира на пълнежа;
2. Преди да започнете да обработвате пъпеша е добре да го измиете и да го подсушите с кухненска хартия, за да се получи блясък;
3. Обърнете пъпеша и го огледайте добре. Ще видите, че от едната страна има малко кръгло образувание, което трябва да изрежете. Целта е да може кошничката да стои стабилно върху повърхността, на която ще бъде поставена;
4. Разрежете пъпеша на две половинки. Ако желаете кошничката да има дръжка предвидете да оставите дъга по средата, която да играе ролята на дръжка. Добре е тя да е с дебелина от около 1. 5 см. Това е по-трудният вариант за приготвяне на кошничка от пъпеш, така че ако не разполагате с достатъчно време, не се занимавайте с оформяне на дръжка. При по-лесният вариант е предимство и това, че можете да получите 2 кошнички от 2-те половини на пъпеша;
5. Когато вече сте разполовили плода, започнете да правите зигзагообразни разрези с ножа.
6. Изчистете семките от вътрешността на пъпеша с помощта на лъжица и ако Ви е необходимо още място можете да отстраните и част от самия пъпеш. Не изхвърляйте издълбаната плодова смес, а ѝ измислете някакво предназначение.
Коментари