Приготвените с патешко месо ястия не са много популярни на българската трапеза. Затова пък всеки, който желае да разнообрази менюто си и цени магията на правилно подбраните подправки, може да се отправи на кулинарно пътешествие и да сравни рецепти от различни краища на света, за да сготви патешко с екзотичен и интересен вкус.
Той обаче се постига невинаги толкова лесно. Изключително важно за целта е да изберем подправки, които да са правилно съчетани и да се добавени в подходящото количество. Кореноплодни зеленчуци като червено цвекло, моркови, пащърнак, ряпа, резене, целина са ключът към постигането на вкусна гарнитура към патешкото.
В Китай често се използва известна подправна смес от пет отделни съставки, която повечето пъти стои на челно място с необходимите продукти в рецептите.
За да си я направим у дома, ще ни трябват: 3 супени лъжици канела, 6 броя звездовиден анасон или 2 чаени лъжички семена от анасон, 1 1/2 чаени лъжички семена от копър, 1 1/2 чаени лъжички сечуански пипер или 1 1/2 лъжички цели зърна черен пипер, 3/4 чаена лъжичка карамфил.
Всички посочени подправки за патешко се комбинират и се слагат в блендер или в кафемелачка, а след това се смилат фино. Ароматната смес се съхранява в херметически затворено стъклено бурканче. Добре е да се използва в рамките на два месеца, за да е наистина впечатляващ и интензивен вкусът на всяко ястие с нея.
Предварително необработените подправки могат да се запекат леко на тиган. Четири чаени лъжички от готовата подправка могат да овкусят два броя патешко филе.
Богатото на цинк, селен и витамините от В група месо е ценен и от френските кулинарни майстори продукт. Те го приготвят със стрък мащерка, дафинов лист и черен пипер. Това ароматно триединство властва във всички рецепти с птиче месо. Вкусът на изтънчения пилешки бульон се дължи именно на тази комбинация от подправки.
Средиземноморското ухание на морската роса, или казано иначе - на розмарина, може да се съчетае много добре с патешкото, но тъй като подправката е твърде своеобразна и доминираща, не са редки случаите, когато не се държи приятелски в букет от други ароматни растения.
А става ли дума за пикантност, то не може да заобиколим силния характер на чесъна, съчетаващ се много по-добре от лука или праза с това изискано месо за гурме блюда.
Горчицата, медът и соевият сос присъстват поотделно или съчетано като предпочитана марината за приготвянето на по-крехко патешко. Цитрусовите сокове от портокал например са идеални за това месо, защото тушират по-мазният му вкус.
И една важна подробност: винаги запичайте патешкото месо на фурна с висока температура; а след като го извадите, го оставете покрито с фолио за 15 минути, за да може соковете му да се запазят в него.
Задължително разучете и как се приготвят:
Коментари