gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, богати на целулоза

Храни, богати на целулоза

Зеленчуци
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Целулозата по своята същност е полизахарид, който влиза в строежа на растителните клетъчни обвивки. Целулозата и пектинът не са нито енергийни източници, нито градивни материали за човешкия организъм. Но си имат други предимства, които съвсем не са за подценяване.

Целулозата не се разгражда от храносмилателните ензими на човека, но някои чревни бактерии продуцират ензим - целулаза, който смила целулозата до разтворими вещества, обработващи се частично в долните отдели на храносмилателния тракт.

Основна функция на целулозата е стимулиране на чревната перисталтика. Целулозата има по-слабо въздействие върху липидната и въглехидратната обмяна в сравнение с пектините, но влияе върху моторната функция на стомаха и червата.

По този начин тя от една страна помага за намаляване на холестерола и триглицериди, а от друга – за нормализиране на нарушения глюкозен толеранс при хора с диабет.

Дневно трябва да консумирате минимум 30 г целулоза. Основният източник на целулозата трябва да бъдат макароните и хляба от типово брашно, фасул, печени картофи, леща, царевица, зеленчуци за салата, а също така пресни и сушени плодове.

Жито

Броколи, чушка, аспержи, домати, краставици, карфиол, маруля – това са само някои от богатствата на зеленчуците, гарантиращи малки количества калории и съществен източник на целулоза.

Най-много баластни вещества се съдържат във вареното жито (40-50г на 100г жито), ръжения хляб (6-8г на 100 г хляб), пълнозърнестия пшеничен хляб (6-7г на 100г продукт), малините (4-8г на 100г плод), касиса (4г на 100г плод), фъстъците (9-11 г на 100 г плод). Смята се, че жените и възрастните хора консумират повече баластни вещества в сравнение с мъжете и младежите.

Имайте предвид, че колкото и да е полезна за човешкия организъм, целулозата също има своите странични ефекти, когато се „предозира”.

Растителната целулоза на градинските зеленчуци е нежна и слабо дразни стомашно-чревната лигавица. В краставиците, зелето и марулята се съдържа по-груба целулоза, която може да предизвика оплаквания като подуване, газове и повишено коремно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest