През декември коледното настроение се усеща от всеки дом - започват да се долавя приятният аромат на коледни меденки или на канелени сладки. Подбрахме 3 лесни за изпълнение рецепти за коледни сладки, с които ще имате възможност да отделите повече време на празничното основно ястие:
Канелени звездички
Необходими продукти: 250 г пудра захар, 4 белтъка, 1/2 ч. ч. счукани бадеми, 1 щипка счукан карамфил, 2 щипки канела, 1 ч. л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне: С миксер се разбиват захарта с белтъците и към тях се прибавят и другите продукти. Разбърква се леко до оформянето на меко тесто. То се разточва и от него с помощта на формички се изрязват звездички, които се редят върху застлана с хартия за печене тава и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна. По желание могат да бъдат поръсени с пудра захар.
Коледни меденки
Необходими продукти: 1 ч. ч. олио, 1 ч. ч. захар, 2 яйца, 3 с. л. мед, 2 щипки канела, 1 щипка натрошено карамфилче, 1 ч. л. сода за хляб, около 450- 500 г брашно
Начин на приготвяне: Изсипете в купа част от брашното, смесено със содата, и добавете разтопения мед, карамфилчето, захарта, олиото и канелата. Започнете да размесвате с ръце и добавете постепенно толкова брашно, колкото да получите меко тесто, с което да е удобно да се работи. Набрашнете работния плот и разточете кора с дебелина около 1 см.
С помощта на формички (звездички, елхички и др.) изрязвайте фигурки и ги слагайте върху застлана с хартия за печене тава. Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. По желание, след като са готови, можете да ги намажете с мармалад и да ги слепите една за друга.
Коледни борчета
Необходими продукти: 130 г меко масло, 1 яйце, 1 1/2 ч. ч. пудра захар, 220 смлени предварително обикновени бисквити, 1/2 ч. ч смлени орехи, 2 прахчета ванилия, зелена сладкарска боя, кокосови стърготини
Начин на приготвяне: С миксер се разбиват захарта и маслото и към тях се добавя разбитото яйце и сладкарската боя. Отново се разбърква. Изсипват се ядките, бисквитите и ванилията. Пак се разбърква до получаването на хомогенно тесто.
Оставя се в хладилника да престои за 1 час, след което от него се оформят конусовидни триизмерни форми, наподобяващи борчета. Поръсват се с кокосовите стърготини, за да изглежда сякаш са посипани със сняг, или се украсяват с шарени сладкарски топчета, за да приличат на тържествени елхички.
Коментари