Gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Най-популярните видове паста

Най-популярните видове паста

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
972162k
Най-популярните видове паста

Навярно всеки знае, че под названието паста попадат различни видове тестени изделия, широко употребявани в Италия. Ще се изненадате обаче колко голямо е разнообразието от тези макарони.

Предлагаме да видите кои са най-популярните видове в Италия. Така със сигурност бихте си спестили доста главоболия, ако решите да посетите италиански ресторант и желаете да си поръчате точно определен вид паста.

Ангелска Коса

Ангелски коси /Capelli D’angelo/ - това са дълги и тънки макаронени продукти, по-фини от обичайните спагети. Обикновено са завити на кълбо. Заради своята структура се приготвят значително по-бързо. Подходящи за влагане в леки блюда.

Анелети

Анелети /Anelletti/ или казано по нашенски - пръстенчета. Анелети могат да бъдат с различна големина. Съчетават се със зеленчуци и могат да се употребят в направата на салати с по-екзотичен вид или да се поставят в супи, когато сте настроени за по-закачливи кулинарни експерименти.

Ачини ди Пене

Ачини ди пепе /Acini di Pepe/ - това са дребни тестени изделия, имащи форма на зрънца черен пипер. Бихме могли да ги сравним с кускуса, известен в родната кулинария. Могат да се употребяват в салати и супи, като се съчетават прекрасно със зеленчуци.

Букатини

Букатини /Bucatini/- представлява дебели спагети, които обаче имат дупка в средата. Букатини се варят за около девет минути, след което могат да се компилират с маслинова паста, месо, сирене, зеленчуци, яйца или морски дарове.

Буквички

Буквички /Alphabet Pasta/ - без съмнение макаронените изделия във формата на буквички са любимият вид паста за малчуганите. Поставяйки така наречената Alphabet Pasta в супа или салата, със сигурност ще спечелите на своя страна и най-злоядия малчуган.

Вермичели

Вермичели /Vermicelli/ - паста, наричана още „малки червеи“. Овкусява се с всякакви сосове. Вермичели удовлетворяват всички сетива и се харесват още визуално преди да бъдат опитани. Изглежда като фиде.

Джемели

Джемели /Gemelli/ - представляват два тънки спагета, които са усукани заедно. Джемели могат да се съчетават със сосове на всякаква основа, тъй като понасят добре месни продукти, зеленчуци, мляко и яйца.

Джили

Джили /Gigli/ - конусовидна паста, приличаща на цветче с нагънати листенца. Джили е подходяща за по-плътни и тежки сосове, както и за леки. Компилирайте смело със сирена, тлъсти меса, морски дарове.

Дзити Паста

Дзити /Ziti/ - паста с тръбовидна форма. Много добре се съчетава с месни ястия, но това не пречи да се употребява и от вегетарианци. Наричат ги още „младоженци”, дъгообразни са и имат ситни надлъжни нарези. Дзити се съчетават добре с гъсти сосове, и в запеканки.

Дитали

Дитали /Ditali/ - представляват макаронени изделия, приличащи на напръстници с отвори от двете страни. По-малката разновидност на диталите е известна като диталини. Както и горните видове паста дитали също са подходящи за поставяне в супи, салати и всякакви гозби.

Елбоу Макарони

Елбоу макарони /Elbow Macaroni/ - представляват къси кухи макарони, леко завити в двата края. Подходящи са за всякакви видове салати, супи и готвени ястия. Произхожда от централна и северна Италия, където се използвала най-вече в супи.

Каватапи

Каватапи /Cavatappi/ - това всъщност са кухи, не много дебели тръбести макарони, леко завити на спирала. Съчетават се еднакво добре както с леки, така и с по-наситени сосове. Каватапи са подходящи за месни и постни ястия, а необичайната им форма придава интересен вид на всяко ястие.

Каватели

Каватели /Cavatelli/ - явява се дребна паста, която някои биха оприличили на миниатюрни питки за хот-дог. Каватели може да се овкусява по всякакъв начин и се съчетава перфектно с месо, сметана, морски дарове и зеленчуци.

Кампанеле

Кампанеле /Campanelle/ - макаронени изделия с доста причудлива форма. Все пак бихме могли да ги сравним с конус, имащ по вълнисти краища. Кампанеле се съчетават добре със сосове на всякаква основа. Успешно се прилагат в студени салати.

Капелети

Капелети /Cappelletti/ - изглеждат като малки шапчици, които приличат на тортелини. Капелети вървят с плънка и се сервират обикновено с бульон. Изключително популярни и обичани в районите на градовете Модена и Болоня.

Касарече

Касарече /Casarecce/ - представлява дребно макаронено изделие, което бихме могли да оприличим на празна шушулка, завита в единия край. Касарече се комбинира прекрасно с всякакви апетитни сосове и готвени блюда.

Конкилие

Конкилие /Conchiglie/ - това е вид паста, известна извън Италия повече като мидички. Конкилие могат да са с различна големина, като по-дребните могат да се поставят в супа, а по-едрите се слагат в салати. Най-големите пък могат да се пълнят с различни сирена, зеленчуци и месо.

Къдрици

Къдрици /Riccioli/ - представляват не много широки лентички, които за завити на спирала. Заради своята уникална форма, този вид паста е изключтелно подходящ за различни сосове, тъй като с формата си задържа соса.

Лазаня

Лазаня /Lasagna/ - тънък, дълъг и широк лист. Може да се вари и пече. Комбинира се с различни сосове, сирена, месни продукти. Няколко такива листа се наричат Lasagne. Любим вид паста по целия свят.

Лингуини

Лингуини /Linguine/ - дълги и плоски спагети, добре понасящи всякакви вкусове. Лигуините са чудесен начин за уплътняване на по-леки салати. Наричат се още Лингуине, което в превод означава езичета и носят името си от плоската си форма.

Маникоти

Маникоти /Manicotti/ - големи кухи тубички, които биха могли да бъдат напълнени с всичко, което обичате да похапвате. Запълнете маникоти с микс от месо, кашкавал и зеленчуци, полейте с вкусен сос и запечете!

Мафалда

Мафалда /Mafalda/ - широки лентички с вълнички краища. Успешно се съчетава с месни и зеленчукови гозби. Мафалда е плоска паста на лентички, подобна на тънка лазаня, нарязана на малки хапки.

Орекиете

Орекиете /Orecchiette/ - наричани са още малки уши, заради формата, която имат. Орекиете са напълно подходящи за тежки сосове и салати. Наподобяват малки раковини и позволяват да се събира сос във вдлъбнитините им.

Орзо

Орзо /Orzo/ - малки макаронени зрънца, оприличавани на ечемик. Можете да ги употребите, за да разнообразите супата си. Освен в италианската кухня орзо са изключително популярни и в гръцката кухня.

Папарделе

Папарделе /Pappardelle/ - плоски и широки ленти, които се сервират с богати и тежки сосове. Този вид паста е най-консумиран през зимния период. Папарделе на [Фетучини по това, че се прави от широк лист тесто, но лентичките са много по-широки.

Пастина

Пастина /Pastina/ - много дребна паста, най-често със звездовидна форма. Използва се в супи и различни други гозби. Пастина е най-малкият вид паста, който се произвежда въобще. Произвежда се от пшенично брашно и може да съдържа яйце.

Пене

Пене /Penne/ - изглежда като тръбичка, отрязана по диагонал. Пене е подходяща за съчетаване с широка гама от сосове и продукти. Успешно се прилага и при направата на печени ястия.

Пипе Ригате

Пипе ригате /Pipe Rigate/ - макаронени изделия, напомнящи черупка на охлюв. По-дребната разновидност на тази паста се известна като рипете ригате. И двата вида макарони се комбинират със сметанови кремове или сосове с месо.

Равиоли

Равиоли /Ravioli/ - вид паста с квадратна форма и вълнисти краища. По правило равиолите са пълни със сирене, месо или зеленчуци. Равиолите са аналог са на пелмените, но могат да бъдат сервирани и като десерт.

Ригатони

Ригатони /Rigatoni/ - широки, кухи туби, плавно извити в драта края. По-големи са от пене и от дзити и са леко заоблени в двата края. Ригатоните са сред най-големите видове паста. Te се зараждат в Рим.

Ротини

Ротини /Rotini/ - къси фусили, които се съчетават добре с месо, сметана, сирене и зарзават. Името идва от 17 век и означава "малки колелца". Произхождат от южна Италия. Ротини се изпозват много често в салати с паста.

Руоте

Руоте /Ruote/ - забавна на вид, дребна паста, оформена като колела на каруца. Използвайте руоте, за да направите салатите си по-интересни и разнообразни! Прекрасни за супа и салати с паста.

Спагети

Спагети /Spaghetti/ - най-разпространеният вид паста в цял свят. Представляват дълги и тънки макаронени изделия. Както вече сами сте установили, спагетите могат да бъдат овкусени с най-различни сосове. Благодарение на това се превръщат в любима храна на мнозина.

Талиатели

Талиатели /Tagliatelle/- дълги и плоски лентички. Талиатели се сервират с голяма гама от сосове, но най-вкусни определено са със сос, в който има и месце. Класически плоски спагети с широчина 8 мм.

Тортелини

Тортелини /Tortellini/ - леко завита паста с плънка. Тортелините обикновено са пълни с месо, сирена или зеленчуци. Тортилиони /Tortiglioni/-макаронени изделия, имащи формата на тръбички. Употребяват се за декорация на салати или за уплътняване на леки ястия.

Фарфале

Фарфале /Farfalle/-известна италианска паста, която прилича на панделка. На италиански думата фарфале означава панделка. Заради причудливия си вид тези макарони са предпочитани в редица кулинарни рецепти.

Фарфалини

Фарфалини /Farfalline/ - паста, която до голяма степен прилича на фарфале, но притежава по заоблени форми. Фарфалините се оприличавани на папийонка. Подходящи са и варене и печене.

Фетучини

Фетучини /Fettuccine/ - това са широки и дълги ленти. Комбинират се със сосове и месни продукти. Буквално от италиански, фетучини означава малки ленти. Приготвят се от плоски листове тесто, нарязани на ленти.

Фиде

Фиде /Fideo/ - късички и тънки спагети, които се използват най-вече в приготвянето на различни видове супи. Фидето е едно от най-популярните и най-приготвяните видове паста в много държави по света.

Фусили

Фусили /Fusilli/ - къси макаронени изделия, завити на спирала. Предпочитани са най-вече за супи, салати и детски ястия, поради забавната им визия. Сварени, фусилите се разтягат и могат да задържат богато количество сос.

Най-популярните видове паста

Яйчен нудълс /Egg Noodles/ - паста, в чиято направа са използвани и яйца. Това са вълнисти лентички, които могат да са по-широки или по-тесни. Върху тях тях могат да се поставят доматени сосове, сирена или месни продукти. Подходящи са за всякакви експерименти, така че е достатъчно просто да развихрите въображението си.

Триполини /Tripolini/ - макарони, които също донякъде напомнят на вратовръзка.

Тротоле /Trottole/ - усукана, куха паста, завъртяна около централна колона.

Тубини /Tubini/ - издължени тестени тубички, подходящи за леки и тежки гозби.

Тънки спагети /Thin Spaghetti/ - тънки спагети, подходящи за по-леки ястия.

Радиатори /Radiatori/ - дребнички макарони, напомнящи ни на радиатор. Подходящи са за интересни салати с по-разчупен вид. Позволяват да бъдат полети с разнообразни сосове.

Реджинете /Reginette/ - широки лентички, накъдрени от двете страни.

Рокети /Rocchetti/ - къса оребрена паста, подходяща за бързи салати и готвени ястия.

Ротеле /Rotelle/ - макаронени изделия с формата на малки колелца, които могат да варират по цвят. Обикновено са жълтеникави, зелени, червени или виолетови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес