gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Напълнявате, защото пиете малко вода!

Напълнявате, защото пиете малко вода!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Вода
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Обезводняването влияе зле на тялото и кожата. Водата играе основна роля във всички процеси в човешкото тяло, включително и в тези на напълняване и отслабване. Въпреки че няма никакви калории и приемът ѝ не води до покачване на теглото, липсата на вода доказано може да доведе до напълняване.

При процесите на обработка на храните се отделят токсични вещества, които организмът се опитва бързо да изведе извън тялото с помощта на водата в потта и урината. Именно поради това е нужно да пием достатъчно течности.

Липсата на достатъчно вода влияе пагубно на всички процеси, които протичат в тялото и организма ни. Тя води до хронична умора и главоболие, влошена концентрация и памет, а в тежките случаи и до запек, увреждане на бъбреците и жлъчката. Дехидратацията влошава и цялостния вид и здравето на кожата.

Всеки възрастен трябва да приема средно между 1.5 и 2 л течности дневно. Обичайно количеството се изчислява, като на всеки килограм са нужни по 30 мл. Хората с излишно тегло трябва да приемат по една допълнителна чаша вода на всеки 10 кг допълнително тегло.

През лятото тялото се нуждае от допълнителни дози течности. Липсата им не позволява на клетките да се движат бързо, метаболизмът се забавя, а резултатът е един – няколко килограма отгоре, за които се чудим от къде са дошли.

Пиене на вода

Пиенето на вода наистина води до намаляване на теглото. Често хората бъркат жаждата с глад. Това става, тъй като тялото изпраща грешни сигнали до мозъка. Поради това е добре, когато почувствате стомаха си празен, да изпиете чаша вода. Изчакайте 10 минути и тогава преценете дали наистина сте гладни.

Когато пресмятате дневната доза течности, която приемате, извадете алкохола и кафето. Тези напитки действат по точно обратния начин – те дехидратират и оставят тялото още по-жадно.

Поради това е препоръчително, когато пиете кафе, към него винаги да приемате и чаша вода. Алкохолът пък трябва да се пие винаги с лед, а като разредител най-добра е слабоминерализирана или обикновена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest