gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо рафинираното брашно е вредно?

Защо рафинираното брашно е вредно?

Защо рафинираното брашно е вредно?
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Когато говорим за продукти като пшеницата или зехтина, за които знаем че са незаменими за човешкото здраве поради ред причини, е важно да разберем и защо често се споменава за рафинирани и нерафинирани продукти от този вид и каква е разликата между тях.

В случая ще засегнем темата с рафинираното брашно и защо то вреди на нашето здраве. Ето някои размисли в тази насока:

- Безспорен факт е че най-употребяваното и най-хранително растение е пшеницата. Под формата на хляб то присъства неизменно на българската трапеза и са много малко българските домакинства, които наред с неизменното бяло сирене, да не поднасят и хляб на масата.

Дотук добре, но защо тогава все по-често се впряга темата, че белият хляб е вреден, след като поколенията ни са показали точно обратното?

- Отговорът на предходния въпрос се крие именно в това, че сега на пазара се предлагат предимно хляб и тестени изделия от рафинирано брашно, а само като чуете думата "рафинирано" бихте се досетили, че самото брашно търпи някакви химични процеси. А именно чрез тях се губят повечето от полезните му свойства;

Защо рафинираното брашно е вредно?

- Когато консумирате рафинирано брашно, организмът Ви започва да произвежда повече инсулин, в резултат на което човешкото тяло не получава почти нищо като енергия, която да изразходва, а се стреми да трупа мазнини за "тежките дни", през които няма да получава рафинирани продукти;

- За съжаление рядко можете да намерите на пазара пшеница в истинския си вариант. Тя достига до нас, консуматорите, в почти неузнаваем вид- често премляна, подправена, запечена и вероятно най-лошото - рафинирана.

- Винаги когато купувате брашно, на чийто етикет пише нещо от рода на "пшенично брашно" или на още по-засуканото "обогатено бяло брашно", имайте предвид, че става въпрос именно за рафинираното брашно, в което липсват така важните зародиши и трици.

Накратко казано - ако купувате рафинирано брашно, Вие се лишавате от над половината от ценните хранителни качества и стойности на самата пшеница;

- Консумацията на рафинирано брашно води до повишаване на кръвната захар (което в някои случаи може да е смъртоносно за хората, страдащи от диабет), повишаване на нивата на инсулин, както и до редица заболявания като запек, цялостен дискомфорт и дори до хронични заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest