gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се предпазим от газове?

Как да се предпазим от газове?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Газове
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
34.00 лв.
Виж ››

Честата поява на газове със сигурност може да ни смути и да ни накара да се почувстваме зле. За да не изпадаме в неудобно положение на публично място, а и за да се чувстваме добре в тялото си, трябва да знаем кои са възможните причинители на газове и да се предпазим от тях.

Похапването на така наречените газообразуващи храни е честа предпоставка за подуването на корема и другите, съпътстващи го явления. Като такива се славят бобът, нахутът, лещата, брюкселското зеле, броколите, карфиолът, ядките. Приемът на гъби, някои видове хляб, чесън, лук, патладжан също би имал нежелан ефект.

По същия начин действа консумацията на дъвки и газирани напитки /независимо дали алкохолни, или безалкохолни/. При хората с лактозна непоносимост до газообразуване и подуване на корема води и похапването на мляко и различните млечни продукти. Така че ако искате да се спасите от газовете, е нужно да ограничите консумацията на всички тези храни и напитки.

Трябва да споменем обаче, че понякога газове могат да се образуват при някои от вредните навици. Такъв е случаят с пушенето по време на хранене. При него ние засмукваме въздух, който навлиза в тялото ни.

Чай от Джинджифил

Нормално е след това той да се опита да го напусне по един или друг начин. Същото се отнася и за храненето с отворена уста. Старайте се, докато сдъвквате храната си, устата ви да е затворена и да не попада въздух в нея. Дъвчете бавно и продължително.

Внимавайте и с пиенето от сламка. Избягвайте да го правите, тъй като също може да доведе до поглъщане на излишен въздух.

За да се предпазите от образуване на газове, помогнете на храносмилателния процес с чай от мента или джинджифил. Пийте чая 30-40 минути след похапване.

Тук е мястото да споменем и още нещо важно. Понякога газове могат да се образуват при неправилно съчетаване на храните. Ето защо избягвайте да консумирате заедно храни и напитки, които са твърде студени и твърде топли. Нека всичко, което приемате, да е със сравнително близка температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest