Вълшебните свойства на инка бери
The Magical Properties of Inca Berry
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вълшебните свойства на инка бери

Вълшебните свойства на инка бери

Инка Бери
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Ако никога не сте имали възможността да опитате този необикновен плод, инка бери, несъмнено трябва да го направите. Инка бери, също познат като физалис, е една от най-вкусните суперхрани, които ще намерите на пазара.

По своята същност инка бери е едногодишно растение от семейство Картофови. На височина достига от 40 см. до 3 м., плодовете му са оранжеви на цвят, обгърнати от шушулка, образувана от изсъхналия цвят. Важно е да се отбележи, че цветовете са отровни.

Растението физалис се развива добре дори и в по-бедни на минерали и хумус почви, обича обилното поливане по време на растеж и по-суха почва по време на образуване на плодовете. В случай че сте по-скоро консуматори, отколкото запалени градинари, лесно можете да намерите плода и на българския пазар. А ето и защо непременно трябва да зарадвате организма си с него.

Вкусът на плодовете е сладко-кисел и се описва като нещо между домат и ананас. Но не вкусът, а силният и атрактивен аромат е основното достойнство на този плод.

Инка бери е плод, ценен още от дълбока древност, спадащ към съвременната класификация на суперхрани и отличаващ се с уникален вкус с високо съдържание на фосфор, витамин А, витамин С, витамин В12, протеини и биофлаваноиди. Тези малки златни плодчета са често предпочитани от вегани, вегетарианци и хора, заинтересовани от здравословно хранене.

Сушен Физалис

Физалисът е мощен антиоксидант, действа успокояващо поради високото съдържание на флавоноиди, помага за пречистването на кръвта и има антисептично действие. Изключително полезен е за деца, тъй като е много силен имуностимулант и има антивирусен ефект. Провеждат се изследвания, които да докажат, че физалисът може да се бори с някои видове рак.

Сушените плодчета са доста често срещани и могат да бъдат включени в състава на различни кексове, мъфини, бисквити и други сладки изкушения. От пресните плодове на инка бери могат да се приготвят различни видове сладка и желета. Що се отнася до листата на плода, те са чудесен начин да си приготвите чаша ароматен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest