Как да изсушим копър?
Kako da osušimo mirođiju?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим копър?

Как да изсушим копър?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сушен Копър
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Пресният копър е вкусна и полезна добавка към различни ястия, салати и супи, но не винаги можем да разполагаме с него. Затова може да си изсушим копър за моментите, когато няма да ни се намира подръка пресен, а искаме да се насладим на вкуса и аромата му.

Ако правилно се изсуши копърът, той ще запази своите полезни вещества, както и наситения си аромат, който подобрява вкуса на много ястия. Добре изсушеният копър може да се използва в продължение на много време, тъй като се запазва непокътнат.

Можете да сушите копъра на стръкове или да го нарежете и да го изсушите по този начин. При всяко положение обаче трябва да се знае, че листата и стъблата на копъра се изсушават поотделно, за да има най-добър ефект след това при ползването на тази зелена подправка.

Копърът се измива добре, преди да се подготви за изсушаване. След това се оставя да се подсуши добре и се реди на листове хартия. Не е добре да сушите копър върху стари вестници, тъй като по този начин можете да развалите целия процес.

Копър

Докато съхне върху стари вестници, копърът ще влезе в контакт с печатарското мастило, което съдържа вредни вещества. Те могат да попаднат в растението, а оттам след това да попаднат и в храната, която приготвяте с копър.

Много хора смятат, че копърът трябва да се суши само на слънце. Но това не трябва да се прави, тъй като зелените подправки губят цвета си, ако са изложени на пряко слънце.

Копърът се суши на сянка, за да не попадат върху него преки слънчеви лъчи. Само по този начин тази ароматна подправка ще запази привлекателния си вид и полезните си свойства.

Можете да сушите копър в помещения, в които няма много влага. Стъблата се връзват на връзки, стръковете с листата също се връзват на връзки и се закачат да съхнат върху въже. След като зелената подправка изсъхне, може да се свали от въжето.

Когато сушите нарязан копър, всеки ден размествайте нарязаните растения. По този начин няма да се получи гниене, ако някоя част не е успяла да се изсуши достатъчно добре. Може да покриете нарязания копър с лист хартия отгоре, за да не се праши.

След като копърът е изсушен, той се слага в стъклени буркани, за да запази привлекателния си вид и аромата си и да не поема влага. Ако стриете между пръстите си изсушен копър, ще получите вкусен и ароматен прах за подправяне на ястията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest