Режим на хранене при повръщане и разстройство
Режим питания при рвоте и поносеRežim ishrane kod povraćanja i proliva
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Режим на хранене при повръщане и разстройство

Режим на хранене при повръщане и разстройство

Повръщане
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Симптомите на повръщане и разстройство са чест признак за диария. Причините за нея са различни – от високите температури, през микроорганизмите до приемането на развалена храна. Каквато и да е причината за появата на повръщане и разстройство, едно е сигурно – организмът може да се дехидратира, което води до значително по-тежки последици.

Дали организмът е дехидратиран, може да прецените по цвета на урината – ако той е различен от този на разредена лимонада, трябва да пиете повече вода. Друг показател са редките позиви по малка нужда. Точно и поради тази причина при появата на тези симптоми трябва веднага да се премине на строго определен хранителен режим.

Храненето, докато отмине неразположението, трябва да е съобразено с това да се приемат храни, които не дразнят стомаха от една страна, а от друга – да се консумират такива, които да засилят организма, осигурявайки му необходимите вещества и същевременно успокояват стомаха.

Специалистите в лечението на такива неразположения препоръчват обикновено прости храни. Такива са оризът и картофите. Продуктите трябва са сварени, като е наложително да избягвате подправките. Също така, за да задоволите изтощения си организъм, можете да хапнете не повече от един банан. Ако все още сте гладни, позволени са обикновени солети или препечени филийки.

Животинските продукти не се препоръчват. Все пак за заклетите любители на месото може да се разреши малко печено пилешко месо, но без абсолютно никакви мазнини и кожа, както и да не е повече от 100 грама.

Картофи

Бързо облекчение на симптомите носят и продуктите, съдържащи в себе си и пробиотици. Такива са някои видове кисели млека, но те трябва да бъдат подбрани изключително внимателно.

Марката трябва да е изпитана, а продуктът да е съхраняван добре преди това, за да не се стигне до усложняване на симптомите. Задължително е редовното пиене на вода. Препоръчително е поне една чаша на час.

Обикновеното мляко е добре да се консумира, след като симптомите са отминали, като целта е успокояване на чревната микрофлора.

Абсолютно забранени са мазните храни, подсладителите, алкохолът и кофеинът, както и суровите плодове и зеленчуци (без гореспоменатите банани).

Препоръчва се при повръщане и разстройство да се храним три пъти на ден. Да не се прекалява с храната, но и да не се пропускат хранения, защото освен че организмът се дехидратира, той се и изтощава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest