Натриев бензоат
Natrijum Benzoat

Натриев бензоат

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Натриев бензоат
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Натриевият бензоат се явява сол на Бензоената киселина. Определя се като ароматно съединение. Изключително познат е в качеството си на консервант, като другото име, с което е известен е Е211. Преди години той беше широко използван в хранителната промишленост, но в съвременния свят употребата му се ограничава заради някои здравни съображение.

Натриевият бензоат се като бяло, кристалообразно вещество, което има сладникав вкус и е разтворимо във вода. Той е устойчив на кипене, а температурата му на топене възлиза на триста градуса по Целзий. Натриевият бензоат може да се получи по химичен път, но в естествен вид се открива в стафидите и боровинките. Има данни, че се среща също така в канелата и карамфила.

Употреба на натриев бензоат

Натриевият бензоат е ценен най-вече в хранителната промишленост заради свойството му да съхранява търговския и апетитен вид на храните и да ги предпазва от бактерии, дрожди и плесени. Консервантът се влага в сладкиши като торти, дребни сладки, чийзкейкове, пайове, еклери, бонбони, кексове и много други лакомства.

Можем да го срещнем още в някои сосове /кетчуп, майонеза, горчица/, хайвер, плодови сокове, дресинги. Не се учудвайте, ако го видите също така в кисели краставички и други консерви, маслини, смеси с подправки, продукти, съдържащи майонеза. Присъства в преработените меса и риби, рибни консерви, мезета от различен произход, както и в някои пюрета. Среща се още в определени млечни изделия.

Това разбира, се не изчерпва напълно неговата употреба. Веществото е използвано още в производството на някои лекарствени препарати. Влага се и в козметични продукти. Използват го и при направата на оцветители, лепила и други стоки. Не е тайна, че в някои случаи се употребява и за по-успешно съхранение на тютюн.

Ползи от натриев бензоат

Както вече добре знаете, натриевият бензоат се употребява в качеството си на консервант, тъй като способства за запазването на свежестта на продуктите. Той предпазва от развитието на гъбички в консервирания продукт.

Консерви

Съществуват данни, че действа антисептично и може да подобри вкуса на някои безвкусни храни. Действа и антимикробно. Но трябва да отбележим все пак, че е активен в слабо киселинни среди.

Само от един поглед върху опаковката на някои хранителните продукти разбираме, че Е211 се съчетава и с други консерванти и оцветители. Което също е ценна черта на продукта от гледна точка на производителите. Именно поради всичко това те намират многобройни ползи от употребата му.

Разрешена дневна доза натриев бензоат

В част от света влагането на това вещество при направата на хранителни продукти се разрешава заради отявлените му антисептични и антигъбични свойства, като максималното допустимо количество не би трябвало да надвишава 0.25%. Същевременно дневната консумация не бива да надминава 5 мг/кг. Ако употребата е неразумна, може да доведе до отключване на алергични реакции и някои сериозни здравословни състояния.

Някои от домакините използват съставката при направата на домашни туршии. В такива случаи обаче трябва стриктно да се чете указанията на нейната опаковка, за да не последват проблеми. Обикновено един грам от веществото, което се предлага в аптеките, трябва да се разтвори в един литър вода и чак тогава да се вложи в съответната консерва.

Вреди от натриев бензоат

Въпреки че производителите на храни разчитат доста на този консервант, учените разкриват и неговите отрицателни черти. Е211 се свързва не само с алергични реакции, но и с ракови заболявания.

Друга неприятна подробност относно натриевия бензоат е, че не бива да се използва заедно с витамин С, тъй като според учените това може да доведе до образуване на опасно вещество.

В съвременния свят Е211 все по-често става обект на изследване. Причината е, че мнозина го посочват като канцерогенно вещество, което влияе неблагоприятно върху нашето ДНК. Твърди се също, че нарушава работата на нервната система и обостря оплакванията на заболявания. Британският учен проф. Питър Пайпър свързва Е211 с болест на Паркинсон и цироза на черния дроб.

Е211

Според специалистите той е противопоказен за хора с по-чувствителна кожа и пациенти, страдащи от астма. Не се препоръчва също така да се дава на бебета и малки деца. Добре е бременни жени и кърмачки да се въздържат от употребата на храни, които го съдържат. Експертите посочват, че веществото влияе неблагоприятно върху подрастващите и променя поведението им и тяхното умствено развитие.

Вредите от натриевия бензоат тепърва ще се изследват още и още. Факт е обаче, че докато този консервант присъства в голяма част от купешките хранителни стоки, е изключително трудно да го избягваме.

Но все пак, за да намалим неговото въздействие върху организма си, можем поне да ограничим консумацията на консервираните стоки. Преглеждайте внимателно не само етикетите на храните, които смятате да купите, но и на козметиката. Поне от време на време се глезете с природни продукти, лишени от вредни вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest