gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нощното хранене уврежда мозъка

Нощното хранене уврежда мозъка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Нощно хранене
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Отдавна е доказано, че нощното хранене е изключително вредно. Оказва се обаче, че освен на фигурата ни то може да повлияе негативно на мозъка и паметта.

Ако редовно ставате през нощта и похапвате тайно от другите, с времето паметта започва да се уврежда. Друг негатив е влошаване качеството на съня. Това са установили генетици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Те са провели експеримент с мишки, които имали изцяло нощен живот.

Мишките в проучването били разделени на две групи. Първата била хранена между девет часа вечерта и три часа през нощта, а другата – след девет часа сутринта. И двете групи гризачи спели еднакво количество време.

Скоро след като били поставени на този режим, мишките, които се хранели през нощта, започнали да имат сериозни проблеми със съня. Това също така нарушило циркадните им ритми, което, от своя страна, влияе негативно на изработването на белтъците, основно на тези, които отговарят за паметта. С всеки изминал ден те показвали все по-лоши резултати на тестовете за памет и концентрация, били нервни и агресивни.

Стомахът ни също има часовник и той е настроен с времето за хранене. Това показват променящите се нива на инсулин в някои тъкани. Така се постига оптимална работа на храносмилателната система в определените за това часове. И тъй като нощта е време за сън, а не за хранене, цялата система се обърква от случващото се.

За момента само се предполага, че негативният ефект е резултат от нощното хранене. Освен получените данни като доказателство за това се приема и наскоро установеният факт, че хората, работещи през нощта, се справят по-зле със задачите за интелект.

Хранене

А медицински изследвания показват, че циркадните ритми освен на светлина реагират и на определени химични вещества в храната. От това може да се заключи, че именно храненето през нощта разстройва паметта ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest