gotvach.bg»Статии»Любопитно»Коя риба в Черно море става за ядене и коя не?

Коя риба в Черно море става за ядене и коя не?

Коя риба в Черно море става за ядене и коя не?
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-14%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.00 лв.
Виж ››

Надали има човек, който да не е чувал за ценните съставки, които съдържат рибите или пък за огромната полза от консумирането на риба им за човешкия организъм. Повечето специалисти посочват, че риба трябва да бъде консумирана поне веднъж в седмицата, а още по-добре и два пъти.

Освен че тя е лесносмилаема храна, е и много богата на омега 3-мастни киселини, които пък, от своя страна, намаляват риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Редовната консумация на риба също се свързва с по-хубава и свежа кожа, с подобряване на зрението, намален риск от депресия и още много други интересни проявления, а най-хубавото е и че тя се вписва безпроблемно в почти всички диети.

Макар България да се нарежда на последно място по консумацията на риба в Европейския съюз, не е зле именно Вие да се опитате да промените това.

Коя риба в Черно море става за ядене и коя не?

Предполага се, че японците изглеждат толкова добре и живеят толкова дълго именно поради факта, че са най-големия консуматор на риба в света.

Ето все пак какво е важно да знаете, когато избирате каква риба да купувате, както и кратка информация относно кои са ядливите и неядливите риби у нас и по света:

- Когато купувате риба, винаги можете да познаете дали тя е прясна по бистрите ѝ и изпъкнали очи. Хрилете ѝ обикновено трябва също да са яркочервени, а коремната ѝ част плоска;

- Почти всички риби са ядливи, като най-известни и често срещани по магазините у нас са пъстървата, скумрията, ципурата, лаврака, сьомгата, щуката, сомът, шаранът, чернокопът и др. В специализираните рибни магазини можете да срещнете и по-дребни риби като червеноперката, уклей, костур, каракудата, попчетата, сафрид и др.;

Коя риба в Черно море става за ядене и коя не?

- В Черно море има 3 вида риби, които се считат, че не са ядливи, тъй като макар и да не са силно отровни, могат да причинят неприятни здравословни ефекти. Изявен такъв черноморски представител е морския дракон, чиято отрова се съдържа в шиповете. Той, както и скорпида, могат да бъдат объркани с попчетата, а третият отровен морски представител на рибите, който обитава Черно море, доста напомня калкана и е известен като морска котка;

- По света има доста риби, които са силно отровни, но ако бъдат приготвяни от специалисти, са годни за консумация и се считат за истински рибен специалитет. Това са рибата фугу, скорпена, сребристият тесноуст и рибата-камък, която се смята за най-отровната риба в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest