gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим фурми

Как да изсушим фурми

Фурми
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Сушените фурми имат висока хранителна стойност. Те са пълни с ценни минерали като калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Не трябва да се забравя, че в тях има и високо съдържание на витамините А и В. Консумацията им осигурява бърза енергия, от която не остават излишни килограми, поради простите захари – глюкоза и фруктоза, съдържащи се в тях.

В днешно време обаче продаваните по магазините фурми се обработват със серен диоксид и сулфити, за да имат красив свеж цвят и да се предпазят от развитието на бактериите. Много често се обработват и допълнително със захар, но основно с глюкозо-фруктозни сиропи. Това от своя страна води до редица проблеми, които натежават в негативна посока и правят полезния ефект от консумацията им незначителен.

Точно и по тази причина домашно приготвените сушени фурми са за предпочитане от купешките. Ориенталските плодове могат и да не изглеждат така, както от магазина, но успокоението ви ще е, че похапвате качествен и полезен продукт без да поставяте организма си на изпитание.

Три са начините за сушене на фурми – на слънце, във фурна или в дехидрататор.

На слънце

Сушени Фурми

Плодовете се подреждат върху хартия или се нанизват и се оставят да изсъхнат на слънце. За да ги предпазите от насекоми и прах, можете да ги покриете с тензух. Когато са готови, попарете изсушения плод за не повече от 3 секунди във вряща вода, за да се застраховате, че са изчистени от ларви и буболечки. След това ги изсушете отново на слаб огън в печката за 30 минути.

Във фурната

Върху хартия за печене, поставена в тавичка, нареждате плодовете и сушете на 80-90 градуса. Внимавайте да не ги прегорите (опечете), като за целта ги проверявайте и разбърквайте през 15 минути с дървена лъжица.

В дехидрататор

Най-ефектният начин е да изсушите фурми в дехидрататор. Така те не се прашат и няма опасност да ги прегорите.

Готовите изсушени плодове можете да съхранявате в буркани с плътно затваряща се капачка или хартиени пликове.

Ако имате сушени фурми под ръка, препоръчваме да си приготвите някоя от нашите рецепти за:

- енергийни барчета;

- сурова торта;

- или протеинов шейк;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Тези в купиите не са сушени.Ние продаваме само натуралну,вечв никой и не пита за сушени в тарелки.2.50 лв. за 500 гр.натурални си е напълно достъпна цена и ги имамв целогодишно :) Интересна статия все пак :)
0
0
Веселина Константинова
Статията е много хубава, но за съжаление у нас продават фурми само в готов вид - сушени.
1
0