Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Националният ден на шоколадовата торта

Днес е Националният ден на шоколадовата торта

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232

Днес тържествено може да се насладите на шоколадов десерт, тъй като на 27 януари се отбелязва Националният ден на шоколадовата торта.

Любимият шоко сладкиш е преминал през голямо развитие с годините.

А докато си хапвате от свидната за всички шоколадова торта, може да се запознаете с няколко любопитни факта за нея.

Първите торти са се приготвяли в Гърция, но те са били по-тежки и само в кръгла или квадратна форма. Първите торти задължително са се приготвяли в комбинация с ядки и мед.

Древните римляни също са приготвяли торти, които приличали на съвременния чийзкейк. Сладкишите са били само част от даровете към боговете и се консумирали само от аристократичното общество.

За първи път шоколадовата торта е приготвена през 1828 година от норвежеца Конрад Ван Хутен, който започнал да използва шоколада за приготвянето за ликьор и открил, че консистенцията е идеална и за торти.

Шоколадът и тестото обаче са смесени за първи път от англичани в началото на XVIII век, които приготвяли пържени питки, подобни на мекиците.

В средновековна Англия думите хляб и торта са означавали едно и също нещо, а хората не правели разлика между тях, понеже и двете са се приготвяли от тесто.

Днес приготвянето на торти е цяло изкуство, а основното им предназначение е за поднасяне при рождени дни и специални поводи. За някои фамилии тортите и сладкарството са семейна традиция, а тайните по приготвянето им се предават от поколение на поколение.

Шоколадовата торта и до днес си остава най-популярното лакомство в света. Сред най-обичаните нейни видове са Шварцвалд, Дяволска шоколадова торта и Гараш.

Черният шоколад е най-предпочитаната шоколадова глазура, а в комбинация с ядки е истинска класика. Вижте тяхната симбиоза в галерията горе, където събрахме някой от най-любимите си шоколадови торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Потребител#169866
Конрад ван Хутен е холандец, патентовал така наречения Dutch process (холандски процес) за алкализиране на какаото. Син е на Каспар ван Хутен, който патентова преса за обработка на какаови зърна.
0
0
Viktoriq
Viktoriq
28.01.2016 14:21
Значи трябва да го почетем подобаващо!
2
0
никнай
никнай
27.01.2016 23:17
И от каква националност е шоколадовата торта?
Имали посолство в България?
0
0
Веселина Константинова
Най-любимите ми торти са шоколадовите! Изобщо обичам си шоколада и често го използвам в моите сладки рецепти.
0
0
Ваня Георгиева
Честито на тези който са завладяни от шоколадовото изкушение. Ще почетем празника с щоколадови пастички. :)
1
0
Ирина Андреева Jolie
Да е честит дена на всички любители на шоколадовата торта :)
0
0