Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Противопоказни храни при астма

Противопоказни храни при астма

Салами

Астмата е често срещано възпалително заболяване на бронхите. За съжаление, това болестно състояние е хронично, но спазването на здравословен хранителен режим и отбягването на някои храни може да помогне за облекчаването му.

Хората с астма трябва да се придържат към здравословно меню, да се хранят редовно, но с малко количество храна. Трябва да внимават да не преяждат, но също така не бива и да гладуват.

Едно от най-важните правила относно менюто, което трябва да спазват болните от астма, е да избягват солта. Натрият, който се съдържа в нея, увеличава чувствителността на бронхите към външни фактори.

Страдащите от астма трябва да избягват солените туршии, осоленото месо, солените сирена и кашкавали. Противопоказни са и консервираните храни, за приготвянето на които се използва голямо количество сол.

Въглехидратите са противопоказни за хората с тежка бронхиална астма. Ако случаят с вас е такъв, трябва да намалите драстично приема на нишесте и свободни захари, който води до натрупване на въглероден диоксид в организма. Това става в процеса на обработка на богатите на въглехидрати храни. Установено, че честата им консумация води до силно и бързо изостряне на дихателната недостатъчност.

Сирена

Противопоказни при астма са и храни със салицилати. Хората с такава диагноза трябва за бъдеще да избягват консумацията на пържени, пушени и солени продукти.

В забранителния списък влизат и готови продукти, съдържащи стабилизатори и оцветители (храни, които по принцип всеки би трябвало да избягва). Също не трябва да се хапват бульони на кубчета, с желатин и ястия приготвени с тях.

Животът с астма е тежък и защото забранени са и всички видове сирена, майонеза, сладолед, сладки млека, халва, фъстъци, мед, конфитюр, плодово сладко, сокове и петмез.

Изварата също не е разрешена. Противопоказни са и кравето масло с добавени растителни мазнини, маргарин, пикантни ястия с подправки, картофи и картофено нишесте, домати, кетчуп и доматено пюре.

Последни в списъка с противопоказни храни при астма са горските и сушените плодове, краставици, пипер, тиквички, царевица, репички. Астматиците трябва да се лишат и от хляб с добавки, сухари, гевреци, както и всякакви сладкарски изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest