gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да почистваме алуминиеви съдове

Как правилно да почистваме алуминиеви съдове

Миене
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Въпреки че в наши дни алуминиевите съдове не са така разпространени както преди, истината е, че и до днес много домакини ги ползват вкъщи, за да приготвят различни ястия. Този тип съдове са предпочитани поради факта, че не загарят толкова много като останалите, въпреки другите си недостатъци. Все пакм ако това се случи, има няколко хитринки, които да приложите.

Не е нужно да прекарате надвесени над мивката в продължение на часове, търкайки загорялото петно, докато ви отмалеят ръцете и забравите вкусното ядене, което доскоро сте готвили.

Първата хитринка, която можете да приложите, е да налеете в съда малко оцет и да го сложите за няколко минути на котлона да загрее. В зависимост от степента на загоряване на съда можете да добавите и малко вода.

Ако петното е сериозно, ползвайте само оцет. След завиране на течността можете лесно да почистите всичко с гъба. Ако ви притеснява фактът, че съдът е от алуминий и може да даде реакция с оцета, можете да го почистите и без загряване. Просто поставете оцета и изчакайте да престои 12 часа. Ефектът ще е същият.

Друг вариант е да напълните мръсния съд с вода и да добавите порядъчно количество от препарата, който ползвате за миене на чиниите. След това го поставете на котлона и изчакайте водата да заври. Изчакайте петнадесет минути и измийте съда като ползвате обикновена гъба.

Миене

Не толкова безопасен, но изключително ефективен метод за чистене на загорели съдове от алуминий е използването на белина. Този начин не е за препоръчване, но все пак може да се възползвате от него, ако пораженията са сериозни.

Залейте загорялото с белината и я оставете да престои в продължение на дванадесет часа. В сто процента от случаите петното ще се премахне след това. При това положение обаче трябва изключително старателно да изплакнете съда след това, за да сте напълно убедена, че няма никакви след от препарата.

Когато говорим за почистване на алуминиеви съдове, трябва да имаме и нещо друго предвид. В този случай е напълно забранено ползването на добре познатия метод за миене на загорели съдове със сода бикарбонат.

Вярно е, че комбинацията сода и оцет сваля дори ръждата, но при при алуминиев съд въздействието ѝ не е така благоприятно. Бъдете сигурни, че после съдът няма да е годен за употреба, защото содата предизвиква изключително бърза корозия на алуминия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest