gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти за сръбска скара

Вкусни рецепти за сръбска скара

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
Сръбска скара
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Така както сушито се свързва с японската кухня, а тапасите с испанската кухня, така и няма как да си представим сръбската кухня без сръбската скара.

Независимо дали става въпрос за известните сръбски кебапчета, за плескавиците или ущипците, няма по-големи майстори на скарата от сърбите. Ето защо сега ще Ви покажем как и Вие да си направите сръбска скара, като за предпочитане е следните рецепти да се изпълняват на скара на дървени въглища, а не на електрическа:

Чевапчичи

Чевапчичи

Необходими продукти: 1 кг кайма от смесен свинско, телешко и агнешко месо, 2 големи глави кромид лук, 4 скилидки чесън, 2 с. л. олио, 2 щипки кимион, сол, черен пипер, червен пипер и лют пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Каймата се минава няколко пъти през месомелачката и към нея се добавят ситно нарязаният лук и чесънът заедно с останалите подправки. Омесва се добре и се оставя да престои. Колкото повече време- толкова по-добре. Когато всички аромати са попили се оформят с влажни ръце малки кебапчета, които се пекат на скара.

Сръбски плескавици

Необходими продукти: 1 кг кайма от телешко и свинско месо, 150 г пушен бекон, 150 г пушен кашкавал, 2 глави лук, 1 зелена чушка, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, по желание лют пипер.

Плескавица

Начин на приготвяне: Лукът, чесънът, кашкавалът, беконът и червената чушка се нарязват на възможно най-ситно и се смесват към каймата. Добавят се подправките, всичко се размесва добре и се оставя за няколко часа да престои. След това с навлажнени ръце се оформят плескавици (подобно на кюфтетата, но много по-големи) и се пекат на скара.

Сръбски ущипци

Необходими продукти: 1 кг кайма от свинско и телешко месо, 100 г пушен кашкавал, 100 г пушен бекон, 1 червена чушка, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, по желание лют пипер.

Начин на приготвяне: Всички съставки се смесват по същия начин както при плескавиците и се оставят да престоят. От така приготвената смес се щипва толкова, колкото се побира в юмрука Ви и се пече на скара. Именно от това щипване на месото идва и думата ущипци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest