gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусния вайсвурст

Тайната на вкусния вайсвурст

вайсвурст
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Вайсвурстът е традиционна баварска наденица, която получава името си от бледия си външен вид. Приготвя се от свинско и телешко месо, които са силно подправени с магданоз, лук, бекон, лимонов сок, сол и черен пипер. Този вид наденица е станала най-популярният кулинарен специалитет на Бавария, благодарение на прочутия фестивал Октоберфест. Поради невероятния си вкус, вайсвурстът отдавана вече не е специалитет на баварските готвачи, а е влязъл в менюто на редица народи.

Има няколко специфични момента, с които трябва да се съобрази всеки преди да започне да приготвя този вид бяла наденица. Първият от тях е, че месото трябва да е точно 85 процента от съдържанието на колбаса, за да придобие той необходимите вкус и крехкост.

Също така, другият тънък момент за вкусния вайсвурст е, че свинското месо трябва да е в по-голямо количество от телешкото. Съотношението трябва да е три към едно в полза на свинското. Това също се прави с цел по-голяма крехкост на наденицата.

Ползвайте винаги пресен магданоз, когато приготвяте вайсвурст. Рецептата позволява да се използва и изсушен, но за да постигнете оригиналния вкус на колбаса, е добре да добавите свежи подправки. Същото важи и за лимоновия сок. По-добре да е прясно изстискан, отколкото от бутилка.

Ако искате освен да приготвите, но и да сервирате вайсвурст по традиционния баварски начин, сервирайте наденицата в дълбока чиния, заедно с водата, в която е вряла. Сервира се със сладка баварска горчица, пресни меки гевречета и баварска бира.

варен вайсвурст

Вайсвурстът може да се пече на фурна и на микровълнова печка, но в тези случаи вкусът е много по-различен, защото самото месо изсъхва.

Вайсвурстът ще стане на 159 години. Той е създаден в Мюнхен на 22-ри февруари 1857 година от касапина Джозеф Мозер. В интерес на истината колбасът е създаден по погрешка. Докато бързал да приготви също традиционния братвурст за своите клиенти, Мозер забравил да сложи всички съставки в специфичната последователност.

Клиентите му бързали и той сложил всичко накуп. Сварил наденицата, защото смятал, че ако я сложи на грил, ще се напука. За изненада на Мозер всички много харесали новия специалитет. Така вайсвурстът се появил на бял свят, за което милиони хора днес са благодарни на баварския касапин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest