gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не гответе никога бекон така!

Не гответе никога бекон така!

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
182k
Бекон
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Беконът е един от най-апетитните продукти в кухнята. Но само защото е една от най-популярните храни в света, не означава, че и с неговото готвене не може да се обърка нещо. Съществуват наистина ужасни престъпления срещу бекона. А за да не бъдете сред тях, избягвайте тези често срещани грешки при готвенето му:

1. Използване на грешния тиган

Веднага ще си кажете Щом е с незалепващо покритие, значи може. Това не е съвсем така обаче. При готвенето от съществено значение е най-вече материалът, от който е направен съдът. Алуминиеви съдове са много тънки и достигат оптимална температура почти веднага, което води до неприятно изгаряне на бекона. В случая най-подходящи за употреба са чугунените тигани. Те загряват равномерно и придават идеален загар на вашия бекон. Ако пък не разполагате с чугунен съд, то гответе на средна или средно ниска температура с често проверяване.

2. Директно в горещ тиган

Добавянето на бекон в горещ тиган е също често срещана грешка. Това действие ще доведе до моментално запечатване и твърдите мазнини и лойта ще останат сурови. Беконът се добавя в студен тиган на средно ниска температура, за да може мазнините да се разтопят равномерно. Така беконът ще стане толкова хрупкав, колкото е необходимо.

Пържен бекон

3. Повторно използване на мазнината

Почти всеки от нас си е казал поне веднъж Защо да изхвърля мазнината, като мога да я използвам при следващо готвене. Обаче 90% изпускат една основна стъпка - мазнината трябва да бъде прецедена през много фино сито или марля, за да се премахнат изгорелите и хрупкави парченца. Иначе рискувате да развалите цялото ядене, тъй като тези частици ще придадат горчив и неприятен вкус.

4. Солта

Когато готвите с бекон, НИКОГА не забравяйте, че той също съдържа сол. Ако използвате бекон във вашата рецепта, е необходимо да намалите солта на половина. Все пак безсолното ястие може да се поправи, но соленото си остава солено.

5. Микровълнова

Моля не правете това вкъщи! Готвенето на бекон във фурна, скара или на котлон може да отнеме малко повече време, но няма да се получи онази каучукова текстура, която само микровълновата може да му придаде.

Спазвайте тези прости правила и ще се наслаждавате всеки път на перфектен и много вкусен бекон :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
никнай
никнай
07.03.2016 01:16
Не съм съгласен с точка 4.
Ти като "Помощник Готвач" трябва да знаеш че може да вземеш най-обикновен свински корем (който е и по-евтин), да го нарежеш на тънко и ето ти същият резултат.
0
0