gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Зеле и броколи борят високото кръвно

Зеле и броколи борят високото кръвно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Зеле и броколи
Нож за зеле метален
Препоръчано за теб:
Нож за зеле метален
4.50 лв.
Виж ››

Броколито и зелето са сред зеленчуците, които активно се борят с високото кръвно налягане. Включете ги в менюто си и веднага ще усетите разликата.

В зелето и броколито се съдържа глутаминова киселина. Тя е най-често срещаната аминокиселина, която е отговорна за болшинството от растителните и животинските белтъци. Открива се в големи количества още в пълнозърнестите храни, соевите изделия и твърдата пшеница, използвана за производството на паста.

Учени са се заели с нелеката задача да изследват колко точно е количеството на петте градивни аминокиселини на протеините в хранителния режим на Япония, Китай, Обединеното Кралство и САЩ. В изследването участие взели 4 600 души на възраст 40 до 59 години. П

Получените данни били повече от категорични – колкото повече протеини консумира един човек, толкова по-ниско е неговото кръвно. Основна роля за това има най-вече глутаминовата киселина, която се открива в най-големи дози в броколито и зелето. Резултатите са публикувани в журнала на американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания.

Учените поясняват, че въпреки връзката между растителните протеини и заниженото кръвно налягане те няма как да го излекуват завинаги. Растителните протеини и глутаминовата киселина просто са част от здравословния начин на хранене.

Високо кръвно

Ако човек от рано започне да се придържа към основните правила за добър живот, проблеми с кръвното налягане не би следвало да се появят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest