Днес отбелязваме Деня на кюфтето!
Today We Celebrate National Meatball Day!
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес отбелязваме Деня на кюфтето!

Днес отбелязваме Деня на кюфтето!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Ден на кюфтето
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Днес празнуваме Деня на кюфтето. Най-ранните данни за любимите днес кюфтенца се откриват в записки от Древен Рим. През вековете те се превръщат в основна храна в семейната кухня на Италия. Първата официална рецепта за приготвянето им пък се появява в кулинарна книга в Америка през 1889 година.

Кюфтетата имат много вариации, подобно на други древни храни. Те варират спрямо държавата, в която се приготвят. Установено е, че над 75% от хората, които обичат да си похапват месо, биха предпочели кюфтето пред пържолата.

В света има над 20 000 вариации на кюфтета. В тази бройка влизат картофените, спаначени и изцяло зеленчуковите кюфтета. По правило обаче се приема, че кюфтето трябва да е от месо. То може да е говеждо, свинско, пилешко и пуешко. Задължителни съставки при местните кюфтета са галетата и яйцата, които хомогенизират сместа. Според майсторите готвачи тайната на вкусното кюфте е старият хляб, накиснат в мляко и добавен в каймата.

Кюфтета със сос

Кюфтетата освен самостоятелно могат да се добавят в най-различни ястия. Някои дори ги слагат в супата. В Испания например може да похапнете вкусни кюфтета в зеленчуков бульон, щедро подправен с люта чушка и кимион. В Азия пък те се поднасят със сос от кисело мляко и нар, в който се потапят, преди да отхапете от тях.

В различните държави каймата за кюфтетата се подправя по различен начин. Италианските майстори готвачи са категорични, че тайната на вкусните кюфтета е в пармезана и прошутото, които щедро добавят към каймата.

Кюфтенца

В Швеция пък те се подправят с лук, бахар и щипка карамфил. Там кюфтенцата се приготвят от традиционна смес от говеждо и свинско месо и се сервират в кафяв или бял сос от сметана. Отгоре се поръсват с пресен копър.

Най-екзотични може би са кюфтетата от Близкия Изток, които се подправят с кориандър, индийско орехче, кимион и канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest