Брюквата е вид ряпа от род зелеви. Известна е и под името Жълта ряпа.
В древността гърците и римляните са се прехранвали с нея. Получена е чрез кръстосване на бяла ряпа и диво зеле. Външният ѝ вид наподобява този на цвеклото.
Едната част от главата на Брюквата е с лилав цвят, а другата част, която е под земята, е с жълтеникав цвят.
В нея се съдържат вода, мазнини, въглехидрати и протеини. Богат източник е на желязо, калий, магнезий, калций, цинк, фосфор, натрий, витамин C, витамин A, витамин B1, витамин B2, витамин B6, витамин P.
Освен в кулинарията жълтата ряпа успешно се използва и за лечебни цели. Повишава имунитета и е невероятен антиоксидант. Бори се успешно с хронични заболявания.
Помага при кашлица, сърдечни заболявания, безсъние, хроничен запек, затруднено храносмилане, гнойни заболявания на кожата, изгаряния и други.
Сокът от Брюква е изключително полезен за хора, страдащи от анемия, тъй като спомага за по-бързото усвояване на желязото. Нормализира още храносмилането и е полезна при затлъстяване.
Семената на ряпата са кръгли и тъмнокафяви и също се прилагат за лечение. Не се препоръчва консумацията на Брюква от хора с гастрит и възпалено дебело черво.
Коментари