Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Направете си вино от бъз! Разкошно е

Направете си вино от бъз! Разкошно е

Вино от бъз
Комплект от 6 чаши за шампанско-22%
Препоръчано за теб:
Комплект от 6 чаши за шампанско
33.00 лв.
25.87 лв.

Когато говорим за бъз, всеки се досеща, че става въпрос за кокетните храстчета или дръвчета, които имат красиви плодни китки по тях.

Освен това всеки е чувал, че цветовете, както и плодовете на бъза, независимо дали той е черен, червен или т. нар бъзак, са изключително полезни. Използват се за лечението на всякакъв вид кашлица, за усилване на имунната система и дори за лечение на рак.

Ето защо тук ще Ви покажем какво можете да приготвите от бъз. И да - виното от бъз всъщност е върхът!

Вино от бъз

Необходими продукти: 7 китки цветове от бъз, 1 кг захар, 3 лимона, 6 л вода

Начин на приготвяне: В дамаджана или подобен съд, който може да се запуши херметически, се слагат нарязаните на дребно лимони, захарта, водата и цветовете от бъз. Всичко се разбърква добре, дамаджаната се запушва и се оставя да престоява на хладно за 50 дни.

Когато измине определеното време, течността се прецежда и готовото вино се пресипва в сухи бутилки, които се затварят с тапа и са готови за консумация.

Сок от бъзов плод

Необходими продукти: 2 кг плод от бъз, 2 кг захар

Начин на приготвяне: Плодовете от бъза се измиват много добре и се подбират само добре узрелите. Внимателно се оронват бъзовите зрънца с помощта на вилица, сипват се в предварително измитите буркани и се насипват със захарта, като се стараете във всеки буркан да попадне еднакво количество захар. Оставят се на хладно място, докато се отдели достатъчно сок, след което той се прецежда и течността се сипва в бутилки. Затварят се херметически с капачки и се съхраняват в хладилник.

Десертно желе от бъз

Желе от бъз

Необходими продукти: 30 китки бъз, 1 лимон, 1 ч. ч. желатин, 250 г захар, 1 клонче мента

Начин на приготвяне: Цветовете от бъза се измиват добре и се кипват заедно с измития и нарязан лимон (заедно с кората) в 450 г вода. Добавя се и ментата. След около 10 мин прецедете плодовия сироп, добавете захарта и разтворения предварително в малко вода желатин. Варете не повече от 5- 7 мин и изсипете всичко в предвидения съд за желиране. Изчакайте да изстине и сложете десертното желе от бъз в хладилника. Преди да сервирате, можете да го украсите с плодове, сладолед или сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен