gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цената на хляба пада от догодина!

Цената на хляба пада от догодина!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Хляб

Хлебопроизводителите и синдикатите у нас за поредна година настояват данъкът на хляба да бъде свален до 5%. Те настояват мярката да бъде въведена от следващата година.

В момента хлябът и всички тестени изделия у нас се произвеждат от български суровини. Производството им се субсидира от европейския и националния бюджет. Хлебопроизводството към настоящия момент генерира около милиард лева оборот. Той се облага с 20%, които остават в сивия сектор.

Според експертите е време да се създаде нормативна и пазарна икономика в бранша. Това е възможно само и единствено чрез добавянето на диференцирана ДДС ставка. Ако ДДС на хляба се диференцира на 5%, това ще доведе до изсветляване на сектора, както и до намаляване на цената с 12-13%. Така печалбата ще отива в държавната хазна, респективно и обратно към хората, а не както до момента - в джобовете на незнайни субекти и партии.

В полза на решението дали да бъде въведена тази мярка от синдиката посочват, че във всички страни от ЕС стоките от първа необходимост се облагат по различен начин с ДДС. Само в България се следва универсалният ред. Ако петпроцентният данък бъде въведен, пазарната цена на хляба значително ще намалее, което е добре дошло за българския производител.

Според специалисти от КТ Подкрепа налагането на излишни данъци върху стоките у нас е напълно необосновано. Те дори стигат по-далеч, като твърдят, че стоките от първа необходимост трябва да бъдат освободени от някои данъци.

Зеленчуци

Това би дало възможността на потребителите да избират по-качествените продукти на пазара. Тъй като това за момента е невъзможно, те приемат идеята за свалянето на ДДС-то върху хляба до 5%. Според тях това трябва да стане и със зеленчуците и най-често употребявани стоки.

Ако правителството приеме предложението за по-ниско ДДС върху стоките от първа необходимост, мярката ще влезе в сила от догодина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest