gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честито Благовещение!

Честито Благовещение!

Честито Благовещение

Днес Християнската църква празнува благата вест за раждането на Спасителя! Празникът Благовещение се нарича още Благовец или Половин Великден.

На този ден според народното поверие долитат щъркелите, кукувиците и лястовичките и носят благата вест, че зимата си отива и идва лятото.

Мечките се събуждат от сън и излизат от бърлогите си. Добре е, ако чуеш кукувица, да имаш пари в джоба и да си сложил залък в устата. Трябва да стиснеш здраво парата, за да имаш здраве, благоденствие и да ти е пълен джобът през годината.

Момите гадаят за това дали ще се задомят. Поставят лалета във вода и ако до три дни се разпъпят, значи ще се омъжат до края на годината.

Старо поверие гласи, че на този ден се прави възел на коланче или забрадка, ще ви пази от уроки.

Благовещение е свързан и с ритуално гонене на змии и гущери, като се удря в желязо и се казва заклинание Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец!

Рибник с ориз за Благовещение

Тъй като се празнува по време на Великия пост, се разрешава само риба в ястията за Благовещение. Може да се приготви и рибник или риба с ориз.

На трапезата на Благовещение присъстват сарми от лапад, кюфтета от коприва или лучник. Приготвя се супа или каша от коприва, лапад, киселец - както се казва - да се хванем за зелено!

Момичета се учат да месят питка с мед - така се предава традицията, после се раздава на съседи и роднини за здраве.

Питка за Благовещение
Снимка: Ваня Георгиева

Смята се, че раните в този ден по-бързо зарастват, затова и бабите пробиват ушите на момите, защото този ден е благ и невидими сили от свитата на Архангел Гавраил кръжат край хората, за да помагат.

Хубаво е на този ден да си купи човек нещо ново, да му върви на нови неща през годината. Рано сутринта стопанката премита двора, събира сметта и я запалва. Вярва се, че така всичко лошо ще изгори. После се прескача огънят, за да се опушат краката - така няма да пострада от ухапване на змиите.

Ако на Благовещение вали, годината ще бъде плодородна. Не се спи до късно, за да не се разболява човек и да не проспи късмета си.

Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Честито на празнуващите Благовещение, бъдете здрави и щастливи! Нека Божията майка ни закриля и помага като застъпница пред своя Син за всяка човешка болка!

Вижте още традиционни ястия за Благовещение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest