Западният начин на хранене съкращава живота ни!
The Western Diet Shortens our Lives!
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Западният начин на хранене съкращава живота ни!

Западният начин на хранене съкращава живота ни!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Фаст Фууд
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Съвременният западен начин на хранене съкращава живота ни. Навиците ни правят живота ни по-къс от нормалното.

Ново изследване доказа колко голяма е вредата на мазните храни, захарта и месото, които ежедневно консумираме. Всичко, разбира се, зависи от тяхната обработка, но като цяло не са особено препоръчителни, ако ни се живее повечко години.

В изследването британски учени са използвали данни от проучване, проведено в периода от 1986 г. до 2009 г. В него били наблюдавани хранителните навици на 5 000 души. Те били основно държавни служители, 3 775 от които мъже и 1 575 жени. Средната възраст на участниците била около 51 години.

В рамките на наблюдението учените са търсели потвърждение на ефекта на здравословното хранене. На база на болнични данни резултати от профилактични изследвания, както и статистическа информация, анализаторите успели да изчислят смъртността и хроничните заболявания на участниците.

Резултатите тогава били повече от категорични. Хората, в чиито режим присъстват предимно преработено и червено месо, бял хляб, масло и сметана, пържено и сладко, са двойно по-застрашени от влошаване на здравето и преждевременна смърт от останалите. Рискът се увеличава пропорционално с възрастта.

Последвал втори етап от проучването, в който в наши дни учените потърсили данни за всеки един участник и неговото здравословно състояние. Оказало се, че едва 4% от участниците са достигнали т.нар. идеално остаряване. Това ще рече, че те били напълно здрави, не страдали от никакви хронични заболявания и имали добри умствени, физически и психически показатели.

Здравословно хранене

Около 3/4 от участниците попаднали в групата на остаряващи нормално. 12% били с преживян сърдечносъдов инцидент, а около 3% вече били мъртви вследствие на сърдечносъдово заболяване. Колкото повече залагали на западния модел на хранене, с рафинирани зърнени храни, червено месо, пържени и сладки храни, толкова по-малък шанс имали да достигнат до това идеално остаряване.

Учените поясняват, че тук все пак става въпрос за хора, които в началото на своя живот все пак са се хранили здравословно, но вследствие на промените са започнали да се хранят по европейския модел.

Това означава, че при младите, които стартират с чипс и шоколад, рискът ще е още по-голям. Грозят ги множество заболявания и все по-ранна смърт, ако не променят навреме вредните си навици.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest