gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо забраниха кафето на капсули в Хамбург?

Защо забраниха кафето на капсули в Хамбург?

Кафе на Капсули
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
Виж ››

Общинският съвет в Хамбург забрани във втория по големина град на Германия да се продава кафе на капсули. Ограничението важи за всички общински и обществени сгради. Мярката бе наложена поради екологични съображения и е част от новата политика на градската администрация за намаляване на вредните отпадъци.

Наскоро управниците на германския град представиха своята стратегия, озаглавена Ръководство за зелени инициативи. Това е документ, разпростиращ се на 150 страници и указващ кои вредящи на природата съставки и продукти не могат да бъдат купувани с общински пари. В списъка освен кафето на капсули влизат и пластмасови бутилки за минерална вода, бирени шишета, които се чистят с хлор, освежители за въздух, пластмасови чинии и прибори за хранене.

В доклада се посочва, че тези продукти са ненужно потребление на ресурси, а отпадъците от тях могат да създадат проблеми за поколения напред. Също така те често съдържат изключително вредния алуминий.

Капсулите не могат да се рециклират лесно, тъй като те често са направени от смес на пластмаса и алуминий. Едва шест грама кафе се съдържат в една капсула, която тежи три грама. Смятаме, че това е ненужно потребление на обществени ресурси, каза пред Би Би Си Йан Дубе – говорител на местната община.

Капсули Кафе

По последни изследвания на няколко екологични организации изхвърлените капсули от кафе за една година могат да покрият Екватора над 12 пъти. Въпреки тези стряскащи данни, резултатите на проведени анкети в различни части на Европа показват, че хората предпочитат кафе на капсули.

Макар и че повече от 60 процента от анкетираните собственици на кафе машини с капсули да знаят за екологичните последствия от употребата на капсулите, близо 40 процента не смятат да преустановят начина, по който си приготвят тонизиращата напитка.

Изследването е показало още, че най-много кафе на капсули се пие в Европа и по-специално във Великобритания, Франция и Германия. Все пак има светлина в тунела, след като миналата година водеща кафе компания в световен мащаб заяви, че е разработила нов вид капсули, които се разлагат по естествен път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest