gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусно пътешествие: Екзотичният плод Панданус

Вкусно пътешествие: Екзотичният плод Панданус

МаринаМарина
Помощник Готвач
561382
Панданус
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пандан е вечнозелено дърво, което прилича на палма. Расте в Африка, Индия, Индокитай, Австралия, Мадагаскар и на цялата територия на Малайзия.

Може да се открие и в някои субтропични и тропични тихоокеански острови. Може да се види на брега, в тропическите дъждовни гори, по бреговете на реката.

В днешно време успешно отглежда и в други страни. В зависимост от района в който расте, дървото може да достигне до 30 метра. Плодовете на Пандан са кръгли и много големи. Имат много на брой семена и приличат на ананас. Когато още са не узрели имат светлозелен цвят.

След това си променят цвета на жълт, червен, син или лилав. Узрелите плодове са сочни и ароматни. Постоянното ядене на Пандан има успокояващ ефект, укрепва нервите и нормализира кръвното налягане. Плодът се усвоява лесно и съдържа много хранителни вещества като фибри, нишесте, фолиева киселина, фосфор, желязо и калий.

Богат източник е на витамин C и поради тази причина спомага за укрепване на имунната система. Листата на дървото имат сладък вкус и приятен аромат. Могат да се консумират като зеленчук или под формата на подправка, която се използва за супи и основни ястия.

Руло с Панданус

Пандан е най-популярният естествен и достъпен оцветител и ароматизатор за тайландските десерти. Благодарение на него десертите придобиват приятен зелен цвят и невероятен аромат.

Един от най-известните десерти е яйчен крем направен с плод Пандан. В Тайланд често можете да откриете зелен хляб. Цвета му се дължи на това, че в него се добавя малко сок от плода. От него също така се прави сос със сварени плодове и кокосово масло, който се използва за кремове за торти.

От плодовете, листата, цветята и корените на дървото, местните жители правят чайове, които се използват в традиционната медицина, както и за местни магически ритуали. От изключително ароматните съцветия на Панданус се правят етерични масла и се използват за направата на парфюми. В медицината също намира широко приложение.

Освен успокояващия ефект, от семената му се прави масло, с което се лекува главоболие. Корените на растението се използват като аналгетик и диуретик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest