Най-странната гъба в света: Пръстите на Дявола
The World's Strangest Mushroom: Devil's Fingers
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-странната гъба в света: Пръстите на Дявола

Най-странната гъба в света: Пръстите на Дявола

МаринаМарина
Помощник Готвач
561288
Гъба Пръстите на Дявола
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Майката природа е пълна с изненади. Една от тях е гъбата Clathrus archeri, която има доста странен и дори малко зловещ вид. Тя е известна също с наименованието Пръстите на Дявола или гъба октопод. Отглежда се предимно в Нова Зеландия, Тасмания и Австралия.

В действителност, това растение изглежда по-скоро като живо същество, а не като гъба. И докато всички гъби си проправят път през почвата, тя се развива в торбичка, подобна на яйце.

Самият процес при разтварянето на яйцето е доста зловещ. От него започват да се показват странни на вид пипала, които могат да бъдат от 4 до 8 на брой и с дължина от 5 до 20 сантиметра.

Пръстите на Дявола

Имат грапава повърхност с ярко розов цвят и специфична миризма, която привлича насекомите. Насекомите разпространяват спорите на гъбите и по този начин те се размножават.

Според учените тези гъби са ядливи, само когато са в яйцевидната си форма, но имат неприятни вкус и миризма на гнило. У нас може да се намери по черноморско ни крайбрежие в близост до туристически комплекс „Дюни“.

Включена е в Червен списък на гъбите в България, тъй като е застрашен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest