Храните, от които можем да си набавим витамин В12
Foods That Provide us with Vitamin B12Hrana iz koje možemo dobiti vitamin B12
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, от които можем да си набавим витамин В12

Храните, от които можем да си набавим витамин В12

Витамин в12
Двустенна термо чаша за кафе с двойно дъно - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе с двойно дъно - 220 мл
15.00 лв.
Виж ››

Витамин В12 има важна роля в метаболизма на организма, защото участва в разграждането на храната и превръщането й в енергия.

Освен това подпомага производството на червените кръвни телца, които пренасят кислорода до клетките. Този витамин участва и в изграждането на ДНК. Витамин В12 поддържа здрава нервната система, подпомага паметта, концентрацията и равновесието.

Въпреки че витамин В12 е необходим на тялото в малки количества, липсата му е опасна за организма. Ако не приемаме достатъчно от него, това може да доведе до анемия. Признаци за това заболяване са изтощението на организма, липсата на апетит, депресията, кървенето на венците, изтръпването на крайниците, загубата на равновесие, трудностите с концентрацията.

За да избегнем тези проблеми, можем да си набавим този толкова важен витамин с помощта на балансирано и здравословно хранене, като наблегнем на продуктите, в които съдържанието му е високо.

Храните, които са богати на витамин В12, са мидите и стридите, сьомгата, различните меса – агнешко, пуешко, заешко, телешко и пилешко.

Дробчетата, яйцата и млечните продукти, сред които са сирене, кисело мляко, извара, също имат високо съдържание на този витамин. В12 се съдържа в рибата, бирената мая, пчелния прашец и малините. Има го и във водораслите спирулина, хлорела, фитопланктон. В малки количества витаминът се съдържа в ечемика, тофуто, соевата паста, магданоза, гъбите шийтаке, хляба с квас.

Дробчетата са богати на витамин В12

Витамин В12 е важен както за мъжете, така и за жените. Дамите не трябва да се лишават от месни и млечни продукти в ежедневното си хранене. Много специалисти смятат, че за хората, които не ядат месо, липсата на В12 може да се превърне в сериозен проблем.

На вегетарианците се препоръчва да не се отказват от млечните продукти. А за веганите, които консумират само храни с растителен произход, се препоръчва да приемат витамин В12 под формата на хранителна добавка.

Въпреки това много от веганите и вегетарианците твърдят, че храненето с диви и домашно произведени сурови храни е достатъчно условие за набавянето на нужното количество В12.

Аргументите им са, че този витамин не се съдържа в естествена форма в храната, а представлява бактерия, произведена от микроорганизми. Следователно доброто състояние на храносмилателната система и по-специално на червата е решаващо за наличието на В12.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest