gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави оризово мляко?

Как се прави оризово мляко?

Оризово мляко

Оризовото мляко е изключително полезно за здравето. Въпреки това то не е толкова популярен продукт и се консумира основно от вегетарианци и хора с непоносимост към лактоза. То е богата на витамини и минерали храна. Помага за смъкване на лошия холестерол, поддържа сърцето, води до засилване на имунната система и дори може да служи като ексфолиант за кожата. Най-хубавото от всичко е, че вие може лесно да го приготвите сами у дома.

Оризовото мляко се прави от сварен ориз (обикновен или кафяв) и по желание може малко да се подслади. В противен случай оризовото мляко само по себе си има известен свой леко сладникав вкус, който възниква от естествените ензимни процеси, когато въглехидратите се превръщат в захари. Сравнено с кравето мляко, в оризовото има много повече полезни въглехидрати и в същото време много по-ниско съдържание на мазнини.

Оризово мляко може да бъде намерено и закупено в големите хипермаркети на рафтовете с диетични продукти. Въпреки това домашно приготвеното има много повече предимства от купешкото. Основната причина за това е, че в приготвеното от вас няма да има вредни консерванти, а в същото време ще притежава същите здравословни качества като предлаганото в магазина.

За приготвянето на половин литър от млякото са ви необходими единствено един литър вода, 125 грама ориз и 1 пръчица ванилия или канела (по ваш избор).

Самото приготвяне е елементарно. В тенджера поставете съставките и включете котлона на умерена температура, докато оризът омекне. Дръпнете съда от печката и изчакайте водата да изстине. Извадете пръчицата ванилия (канела).

Мляко

Всичкото останало поставете в блендер. Блендирайте добре и оставете сместа да престои за около час. След това трябва да я прецедите през многопластова марля.

Млякото е готово. Препоръчително е да се съхранява в стъклени бутилки на студено в хладилника. Млечният продукт от ориз е много по-траен от истинското мляко.

С оризово мляко препоръчваме да си приготвите:

- вкусни веган палачинки;

- веган торта;

- или други здравословни десерти;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest