Отглеждане на чесън в домашни условия
Gajenje belog luka u kućnim uslovima.
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на чесън в домашни условия

Отглеждане на чесън в домашни условия

Отглеждане на чесън
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Неслучайно чесънът е наречен природен антибиотик. Леко лютивият и ароматен зеленчук има многобройни здравословни качества. Отделно от това специфичният му вкус придава забележителни предимства на редица традиционни ястия.

Макар и да може се намери целогодишно, в последните години все повече домакини, особено любителите на градинарството, предпочитат да отглеждат чесън у дома. Освен прекрасното чувство, когато сложите на трапезата продукт, който е отгледан от самите вас, предимство да отглеждате ароматния зеленчук в домашни условие е и че той ще бъде екологично чист.

Най-хубавото е, че за да отглеждате това растение, не е необходима голяма философия и много усилия. Чесънът е сравнително непретенциозна култура, която не изисква специални грижи.

Сади се два пъти в годината – през април и през октомври, но все още не е късно да засадите вашия първи домашен чесън.

Първото нещо, което ще ви е необходимо, е саксия. Купете си дълбока продълговата саксия с дупки за дренаж.

Макар и да не е капризен, чесънът обича глинеста почва. Тя трябва да е обогатена. Ако не можете да намерите изсушена естествена тор, най-добре е да купите обогатена почва от близкия цветарски магазин.

Зелен чесън

Преди да засадите чесъна, оставете за няколко дни скилидките във влажен памук, за да покълнат. Направете малки дупки във влажната почва. Те не трябва да са на повече от три сантиметра дълбочина. Сложете покълналите скилидки и ги покрийте с пръст. В една саксия засадете не повече от четири скилидки. За ориентир разстоянието между отделните скилидки трябва да е около осем сантиметра.

Чесънът обича умерена топлина. Хубаво е да поставите саксията на слънчево място в стаята. Не са необходими други специални грижи, освен да поддържате стайна температура и да поливате поне два пъти седмично. Растението не бива да се преполива особено когато излязат първите зелени стъбълца.

Това е всичко. Ако всичко с отглеждането върви по план, най-късно след 2 месеца ще имате вашата първа реколта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest