Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Златни правила за месене

Златни правила за месене

Тесто

За се направят хубави хлябове, питки и други апетитни печива, трябва добре да сте запознати и с опит в основите и тънкостите на месенето на тесто.

Това е нужно и наложително не само за да се направи еднородна смес от продуктите в тестото, но и за да се заздравят глутеновите нишки, които го изграждат. Глутенът представлява пшеничният протеин, които прави структурата и задържа газа при печене на хляба. Ако не е добре оформена глутенова мрежа, въглеродният диоксид излиза и полученият хляб е сплескан, непривлекателен и с лош вкус. Съставките трябва

да са със стайна температура, за да се получи гладко и хубаво тесто и да втаса успешно.

Това важи във всички случаи, освен ако не е специално оказано в рецептата нещо различно. След като се направи тестото, можете да го извадите от съда, в който сте смесили съставките - идва ред на месенето. Някой рецепти не изискват много дълго месене. Ръженото брашно например не съдържа глутен и ръжените хлябове не е нужно да се месят много.

Тестото се поставя на добре набрашнена повърхност. Хваща се с ръце далечната страна на тестото срещу вас и се сгъва навътре. Сгъва се тестото наполовина и се използва тежестта на тялото, за да се натисне сгънатият край към тестото. Началото на месенето изисква да се добавя повече брашно. Но трябва да се внимава, да не се добави повече, отколкото може да поеме тестото. В противен случай ще се развали структурата и ще стане твърдо. Обръща се тестото на 90 градуса и се повторя процедурата. Повторя се, докато тестото се получи гладко и еластично.

Ако обичате, добавяте ядки, маслини, стафиди и други, но е добре да го направите сега. Тестото се покрива с влажна кърпа или кухненско фолио, за да не изсъхне повърхността, докато втасва. Дори да не се изисква втасване в рецептата, винаги трябва да се остави да си почине поне 10 мин. в топла и влажна среда.

Втасване

Температурата на фурната ще разшири газовете в хляба и ще се освободи влагата. Фурната задължително трябва да е предварително загрята. Не трябва да се отваря вратата често, а дори при възможност изобщо. Отваря се към края, за да се провери, да не загори отгоре. Ако има такава опасност, се слага алуминиево фолио. Готовността на хляба се проверява с дълга суха дървена клечка. Коричката на готовото печиво трябва да е приятно кафеникава или златиста.

Приятно месене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
45
30
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Боряна Дихонова
Полезна статия!
Добре е да се коригира твърдението, че в ръжта няма глутен. Съдържа глутен, но е със слаба еластичност и има по-ниска способност да задържа газове.
Поздрави!
0
0
Наталиа Петрова
Страхотна статия!
4
1