Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Всичко за компотите на едно място

Всичко за компотите на едно място

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30260
Компоти
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
Виж ››

Компотите се приготвят от различни видове пресни, сушени, замразени и консервирани плодове. Плодовете могат да бъдат от един вид или комбинирани.

Обработката на пресните плодове е в зависимост от техния вид. След грижливо външно почистване и измиване в студена вода някои плодове като ябълки, круши, дюли, се обелват и се отстранява семенната им част, след което се нарязват на еднакви резени.

Други плодове като праскови, зарзали, кайсии и сливи, се нарязват на половинки, като се отстраняват и костилките им. Черешите, вишните, гроздето, ягодите и малините се почистват от дръжките. Портокалите и мандарините се обелват и се нарязват на резенчета.

За да се запазят цветът и витамините, плодовете се обработват непосредствено преди употребата им. Портокалите, мандарините, дините и пъпешите не се варят, а се слагат в сварения и охладен сироп. Малините и ягодите, зарзалите и кайсиите, а така също и киселите ябълки се слагат в горещия сироп и се похлупват, за да омекнат. Сладките ябълки, твърдите круши, черешите се варят, докато омекнат.

Варенето на компотите трябва да става няколко часа преди поднасянето им. Сварените компоти се съхраняват в хладилно помещение или мазе. През това време екстрактните вещества преминават в сиропа и повишават вкусовите му качества.

Компот от ягоди

При използване на консервирани плодове се приготвя допълнително сироп от вода, захар и подправки. В сиропа по-дребните плодове се прибавят цели, а по-едрите - нарязани. Прибавя се също така и сокът, в който са били консервирани плодовете.

Замразените плодове запазват своя вкус, цвят и витаминно съдържание. Някои от тях може да се сложат в горещ сварен сироп, а други - в охладен сироп. По-дребните плодове се оставят цели, а по-едрите се нарязват на резени.

Размразяването на замразените плодове се извършва при температура от +10 до +12 градуса. Компотите от замразени плодове са за бърза консумация. Те се съхраняват в хладилник.

За подобряване вкуса и аромата на компотите се прибавят подправки като кора от лимон и портокал, карамфил, канела и вино, лимонов сок, лимонена или винена киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest