gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Перфектно пържене на продукти!

Перфектно пържене на продукти!

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30547
Пържене
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Продуктите или полуфабрикати, предназначени за пържене, се посоляват преди момента на пърженето. Изключение се прави за рибата. Тя се оставя да престои със солта 10-15 минути.

Продуктите трябва да се слагат винаги в добре сгорещена мазнина. По този начин белтъчините от повърхностния им слой се пресичат за съвсем кратко време и пречат на сока на продукта да премине в мазнината. При неспазване на това правило изпърженият продукт става сух отвътре.

Преминаването на белтъчините от продукта в мазнината има и друга лоша страна - те бързо прегарят, полепват по пържения продукт и влошават външния му вид. Ако например тиквички, сини домати и други зеленчуци се поставят за пържене в недостатъчно сгорещена мазнина, те я поглъщат, напояват се с нея, придобиват неприятен вкус и стават мъчносмилаеми. Кюфтетата, зеленчукови, рибни или месни изделия при пържене в такава мазнина често се разпадат.

На практика, за да се познае дали мазнината е готова за пържене, в нея се пуска малко парченце от продукта. Ако то започне моментално да се пържи, тогава мазнината е подходяща, сгорещена за пържене.

Прегряване на мазнината също не бива да се допуска, тъй като в такъв случай тя прегаря и загубва хранителните си и вкусови свойства, а от друга страна, пърженият продукт остава суров отвътре, понеже температурата на мазнината е много висока.

Пърженето трябва да се извършва в плитки съдове - тавички, тигани или тенджери с гладко дъно. При пържене в маслена баня съдът трябва да бъде с двойно по-високи стени, тъй като мазнината се нагрява до по-висока температура, вследствие на което влагата от продукта бързо се изпарява и причинява изкипяване на мазнината.

Пържена риба

През време на пърженето продуктите трябва да се преобръщат с помощта на лопатка или вилица, но без да се набождат.

Подходяща мазнина за пържене на зеленчуци и млади меса - агнешко, ярешко, младо телешко, е растителното масло. Към него може да се прибави малко претопено и прецедено млечно масло.

Говеждото и по-старото телешко месо се пържат в растително масло или в претопена говежда или телешка лой.

Свинското месо се пържи в мас.

Изваденият от маслената баня изпържен продукт се поставя върху сито, за да се поотцеди, след което, още съвсем горещ се поднася полят с препържено масло или с малко парченце прясно масло.

Правилно изпърженият продукт е покрит с равномерна златиста корица, отличаваща се с особено приятни аромат и вкус, а вътрешността му е сочна и добре изпържена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest